Polskie Radio Dzieciom

Dr Witaminka o polskich potrawach tradycyjnych

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2023 13:05
Pierogi, kotlet schabowy, gołąbki, bigos i żurek.. W audycji "Popołudnik" w Polskim Radiu Dzieciom, rozmawialiśmy o polskich potrawach tradycyjnych. Jak je podawać, aby dania były zdrowe? Na to pytanie odpowiedziała dr Joanna Neuhoff-Murawska, dietetyk z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PIB, znana z anteny Polskiego Radia Dzieciom jako Dr Witaminka.
W studiu PRD Dr Joanna Neuhoff-Murawska. Audycję prowadził Jacek Zawada
W studiu PRD Dr Joanna Neuhoff-Murawska. Audycję prowadził Jacek ZawadaFoto: PR

Jedną z najpopularniejszych polskich potraw są kotlety schabowe. Są one najczęściej podawane z ziemniakami. Ważne jednak, co podkreśliła Dr Witaminka, aby do potrawy takiej dodać np. marchewkę przygotowywaną na ciepło. Tak przyrządzona, będzie bardziej wartościowa i wzbogacona o witaminy. Dr Murawska powiedziała także, że sól dodawana do potraw jest niezdrowa dlatego powinniśmy ograniczać jej stosowanie. 

Posłuchaj
59:30 2023_10_24 15_00_04_RadioDzieciom_Popoludnik.mp3 Popołudnik w Polskim Radiu Dzieciom 24 października godz. 15:00

Popularną polską potrawą jest także kotlet mielony, galareta mięsna, golonka, żurek czy barszcz czerwony. Wśród zup podawanych dzieciom od lat króluje pomidorowa, która jest ulubioną zupą słuchaczy Polskiego Radia Dzieciom. Jesienią i zimą na polskim stole nie może zabraknąć także potraw z kapusty. Do tradycyjnych dań spożywanych o tej porze roku należą bigos i kapusta z grochem.
Więcej ciekawostek o polskich potrawach tradycyjnych usłyszeć można w załączonym zapisie audycji. 

Posłuchaj
59:24 2023_10_24 16_00_04_RadioDzieciom_Popoludnik.mp3 Popołudnik w Polskim Radiu Dzieciom 24 października godz. 16:00

Audycja: Popołudnik
Prowadzi: Jacek Zawada
Gość: dr Joanna Neuhoff-Murawska, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PIB, Dr Witaminka
Data emisji: 24.10.2023
Godzina emisji: 15.00

Audycja Popołudnik nadawan jest od poniedziałku do piątku od 15.00 do 17.00.

Opis cyklu audycji: czy można połączyć naukę z dobrą zabawą? Można! Jeśli chcecie wiedzieć jak to zrobić, włączcie Polskie Radio Dzieciom, od poniedziałku do piątku o godz. 15.00.

Wybierzemy się w góry i na Mazury. Zajrzymy do pieca, komina, mysiej dziury i pianina. A jeśli wciąż nie będziecie mieli dosyć to zabierzemy Was na lekcje savoir vivre, zrobimy gimnastykę buzi i języka i dowiemy się co w trawie piszczy. Przyjdzie też czas, aby wyżyć się artystycznie i dobrze zjeść. Uff... A to wszystko w naszym Popołudniku.

Polskie Radio Dzieciom - nadajemy na dziecięcej fali! 


Zobacz także
Czytaj także

Co się dzieje z naszym organizmem, gdy zjemy muchomora sromotnikowego?

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2022 13:58
Zarówno kalendarz grzybiarza, jak i dowody w lesie podpowiadają, że sezon na grzyby już się rozpoczął. Chociaż dostępność do grzybów hodowlanych, jak i akcje medialne zwiększające świadomość na ich temat przynoszą efekty, wciąż pojawiają się przypadki zatruć po ich spożyciu. Co ciekawe, nawet grzyby jadalne, jeśli są nieodpowiednio przechowywane, mogą doprowadzić do nieprzyjemnych objawów żołądkowo-jelitowych, o czym w "Strefie Rodzica" w Polskim Radiu Dzieciom mówiła dr n. med. Diana Kamińska z Kliniki Gastroenterologii, Hepatologii, Pediatrii i Zaburzeń Żywienia. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ciekawostki o pizzy w "Popołudniku" PR Dzieciom

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2023 13:40
9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Codziennie sprzedawanych jest na świecie ok. 13 milionów pudełek pizzy. Najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest niezmiennie margherita. Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch Marghericie Sabaudzkiej, która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Oliwy i oleje. Czym się różnią?

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2023 22:37
W dzisiejszym (25.09.) "Popołudniku" w Polskim Radiu Dzieciom rozmawialiśmy o olejach i oliwach.  Jak się je otrzymuje i do czego wykorzystuje? W kuchni, w przemyśle, w kosmetyce - gdzie potrzebne są oleje?
rozwiń zwiń