Nauka

Naukowcy z Wrocławia udoskonalili kurze jajko

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2013 16:21
Nowej generacji jajka została wzbogacona o, między innymi, witaminy i kwasy tłuszczowe omega 3.
Naukowcy z Wrocławia udoskonalili kurze jajko
Foto: fot. sxc.hu/CC

Naukowcy uzyskali z nich preparaty, które po przetestowaniu będzie można wykorzystać jako suplementy diety, np. w leczeniu nadciśnienia.

- W jaju są wszystkie składniki niezbędne do wytworzenia życia. Jest ono tak doskonałym produktem, że po odpowiedniej obróbce technologicznej można z niego otrzymać substancje niezbędne w prewencji chorób cywilizacyjnych - powiedział koordynujący prace naukowców prof. Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Nad stworzeniem jaj doskonałych jako surowca do wytwarzania suplementów diety i technologią pozyskiwania cennych składników od 2009 roku pracowało ponad 230 osób. Projekt o nazwie "Ovocura", wart 25 mln zł, kończy się w pierwszym kwartale 2013 roku.

Znoszące doskonałe jaja kury i przepiórki karmiono m.in. substancjami pochodzącymi z alg. Musiały mieć też odpowiednie warunki środowiskowe. - W produkcji nie mogło być żadnej pomyłki, bo każda mogła odbić się na jakości jaja - podkreślił prof. Trziszka.

Nowe jaja, w porównaniu z tymi już dostępnymi na rynku, wzbogacono w bioaktywne substancje, w tym witaminy oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe - zwłaszcza DHA, który wpływa na właściwe funkcjonowanie mózgu, serca i układu krążenia. Badania wykazały, że wypływają one pozytywnie na proces regeneracji organizmu i mają działanie prewencyjne. Można je stosować m.in. w leczeniu nadciśnienia, terapii schorzeń centralnego układu nerwowego, w tym choroby Alzheimera, a także depresji, miażdżycy i osteoporozy.
Oddzielną grupę preparatów biomedycznych stanowią substancje przeznaczone do dalszych badań klinicznych i zastosowań w produkcji leków przeciwnowotworowych, paradontozie oraz chorobom dermatologicznym.

Czym nowe suplementy będą się różniły od innych? Do tej pory na rynku nie było preparatu zawierającego fosfolipidy pochodzenia zwierzęcego. - Dostępne na rynku suplementy diety są z reguły pochodzenia roślinnego. My chcemy rozszerzyć ten rynek, wzbogacając go o produkty pochodzenia zwierzęcego - powiedział prof. Trziszka.

- Według naszych badań działanie odzwierzęcych fosfolipidów jest korzystniejsze w leczeniu różnych chorób - przekonywał podczas niedawnej konferencji prasowej prof. Andrzej Szuba z Wrocławskiego Uniwersytetu Medycznego.
Preparaty muszą przejść jeszcze szereg testów. - Konieczne są badania na ludziach. Obiecujące wyniki, jeśli chodzi np. o leczenie nadciśnienia, dały testy na zwierzętach - mówił prof. Szuba. Przypomniał, że wprowadzanie na rynek suplementu diety trwa co najmniej 2 lata, a leku - nawet 10 lat.
Zawierające fosfolipidy preparaty od kwietnia maja być produkowane na specjalnej linii technologicznej we Wrocławskim Parku Technologicznym.
Badania, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej, prowadzono w ramach konsorcjum Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.

Zobacz serwis - Nauka>>>

Czytaj także

Ze stwardnieniem rozsianym można normalnie żyć

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2011 08:00
SM - przewlekła, postępująca choroba ośrodkowego układu nerwowego. Dotyka młodych i dorosłych. Częściej kobiety.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Co należy jeść na śniadanie w mroźne dni?

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2012 10:00
Mamy dobrą informację dla łasuchów: zimą nie musimy się specjalnie przejmować ilością i tłustością pokarmów, które spożywamy, ponieważ nasz organizm spala energię w szybszym tempie.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Palacz i cukrzyk po 60. Poznaj polskiego zawałowca

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2013 01:00
Ma 60-70 lat, nadciśnienie tętnicze, pali papierosy, może też mieć cukrzycę, podwyższony cholesterol i nadwagę. Najczęściej jest mężczyzną. To statystyczny obraz Polaka, który dostaje zawału serca.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ekspertyment: ziemniak kontra woda utleniona

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2013 10:50
W definicji słownikowej eksperyment to zbiór działań wzbudzających w obiektach materialnych określone reakcje i zjawiska w warunkach pozwalających kontrolować wszelkie istotne czynniki, które poddaje się dokładnej obserwacji. W naszej, radiowej rzeczywistości eksperyment nierozerwalnie kojarzy się z Centrum Nauki Kopernik, z którym zachęcamy Was do robienia doświadczeń.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Przełom w walce z rakiem? Test genetyczny!

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2013 17:39
Prosty test może wskazać, jakie jest ryzyko zachorowania na raka. Nad takim genetycznym testem pracują naukowcy z Wielkiej Brytanii.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Pisanki znano już w czasach Cesarstwa Rzymskiego

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2013 18:10
Pisanki, kraszanki, święconki, skrobanki, czy drapanki… Zdobione jajka w wielkanocnych koszykach mają symbolizować rodzącą się do życia przyrodę i nadzieję wynikająca ze zmartwychwstania Chrystusa.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jajko tak ostre jak 400 butelek sosu tabasco

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2013 11:01
Restauracja w Surrey w Anglii wprowadziła do swojego menu jajko wykonane z trzech najostrzejszych odmian papryczki chili. Żeby go spróbować, trzeba nałożyć specjalne rękawiczki.
rozwiń zwiń