Kultura

Czy można być wegetarianinem tylko czasami?

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2021 12:07
W odżywianiu pojawił się nowy trend - fleksitarianizm (elastyczny wegetarianizm). To dieta roślinna polegająca na okazjonalnym spożywaniu posiłków zawierających mięso lub ryby. To kompromisowy sposób odżywiania - nie eliminuje z diety żadnej grupy produktów.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/photoschmidt

Posłuchaj
07:06 Jedynka/Cztery pory roku - 29.04.2021 dieta Czy można być wegetarianinem tylko czasami? (Cztery pory roku/Jedynka)

 

Dziennikarka, edukatorka ekologiczna, autorka książek Sylwia Majcher podkreśliła w audycji "Cztery pory roku", że na co dzień jemy za dużo mięsa. Statystyczny Polak spożywa ponad 60 kilogramów mięsa rocznie.

- Rozsmakowaliśmy się za mocno, zbyt intensywnie w mięsie. Problem jest też taki, że często wybieramy mięso kiepskiej jakości. Ono jest łatwo dostępne, w atrakcyjnej cenie. Bywa, że udka z kurczaka kosztują za kilogram tyle, co cebula poza sezonem - zauważyła gość radiowej Jedynki. 

cztery pory roku 1200.jpg
"Cztery pory roku"

Majcher wskazała, że w jej nowej książce pt. "Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie" dietetyczka kliniczna Kamila Wrzesińska podkreśla, że "trzeba walczyć o równouprawnianie białka zwierzęcego i roślinnego". - Coś w tym rzeczywiście jest - przyznała gość "Czterech pór roku".

Czytaj także:


Zachęciła do tego, by przyjrzeć się swojemu talerzowi. - Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) i nasze rodzime instytuty zajmujące się zdrowym żywieniem zalecają, dla naszego zdrowia, spożycie mięsa na poziomie pół kilograma tygodniowo - wyjaśniła.

- Mniej mięsa to dobre hasło na wiosnę - stwierdziła gość Jedynki. Majcher wytłumaczyła, że nie chodzi o to, by nagle, z dnia na dzień, wyeliminować mięso z jadłospisu, ale by robić to stopniowo, by sukcesywnie modyfikować nasze menu. Zamieniać część posiłków mięsnych na wegetariańskie.

- Chodzi o to, aby posiłek był wartościowy. Zarówno posiłek z mięsem, jak i bez mięsa może nie być odżywczym posiłkiem - ostrzegła Majcher. Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której mówiliśmy o tym, jak skomponować talerz, w taki sposób, by dostarczyć organizmowi wszystkiego tego, co potrzebuje.

***

Tytuł audycji: "Cztery pory roku"

Prowadzi: Agnieszka Kunikowska

Gość: Sylwia Majcher (autorka kulinarnego bloga i książek "Gotuję, nie marnuję - kuchnia zero waste po polsku" i "Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie")

Data emisji: 29.04.2021 r. 

Godzina emisji: 9.00-12.00

kk

www.narodoweczytanie.polskieradio.pl
Cichociemni
Czytaj także

"Wegańsko" czy "roślinnie"? Jak zachęcić do diety bezmięsnej?

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2021 12:53
Podczas zakupów, przy wyborze produktów bezmięsnych bardziej ufamy nazwie "roślinny" niż "wegański". Dlaczego tak się dzieje i co oznacza to w praktyce? 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Polskie superfoods. Dlaczego warto sięgać po lokalną żywność?

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2021 17:45
Kasze, żurawina, siemię lniane - to polskie superfoods. Produkty bardzo zdrowe, zawierające nierzadko więcej mikroelementów i witamin niż ich zagraniczne odpowiedniki. 
rozwiń zwiń