Rajza po Kato. Miasto z każdej strony

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2015 09:58
Rozmowa o towarzyszącej katowickiemu OFF Festivalowi "Rajzie po Kato", projekcie, który w tym roku dobiega końca.
Katowicki Spodek, jeden z najbardziej rozpoznawalnych elementów stolicy Górnego Śląska
Katowicki Spodek, jeden z najbardziej rozpoznawalnych elementów stolicy Górnego ŚląskaFoto: Paweł/flickr/cc

Organizatorzy zapraszali na spacery, liczne spotkania, warsztaty, wystawy wokół Supersamu oraz akcje miejskie z udziałem artystów, lokalnych działaczy i mieszkańców miasta. Wszystko w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, jakie są współczesne Katowice? Po niespełna dwóch latach ukazuje się przewodnik "Rajza po Kato".

Jak mówią organizatorzy: "»Rajza po Kato« nie jest zwykłym przewodnikiem". Autorzy projektu sięgnęli do historii miasta i wskazali te wydarzenia, które wpłynęły na jego rozwój i obecną tożsamość. Premiera odbyła się 7 sierpnia.

O projekcie opowiedzą w Dwójce jego organizatorka Anna Klimczak, prezes fundacji Griffin Art Space, Tomasz Gutkowski z Fundacji Sztuk Wizualnych, a także Dominik Tokarski, współautor wspomnianego przewodnika.

***

Na audycję "Kwadrans bez muzyki" w środę (19.08) w godz. 15.00-15.15 zaprasza Dawid Dziedziczak.

mc/tj

Zobacz więcej na temat: Katowice Off Festival 2015
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Pokój z widokiem na historię Warszawy

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2015 15:05
Posłuchaj rozmowy o pawilonie rekreacyjno-kulturalnym "Pokój na lato", powstałym przy Muzeum Powstania Warszawskiego.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pomiędzy humorem a nagością. Kulisy burleski

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2015 20:25
- Wydaje mi się, że w burlesce bardziej niż o nagość chodzi o niegrzeczność i poczucie humoru właściwe dorosłym. To humor jest niezbędny, by udała się groteskowa satyra - opowiada performerka Fance Chance.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nielegalne menu. Co Polacy jedli pod okupacją

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2015 16:00
– Jeśli ktoś radził sobie na czarnym rynku, coś lepszego mogło trafić do jego spiżarni – mówiła Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka książki "Okupacja od kuchni".
rozwiń zwiń