X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Wielki głód we włoskim raju

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2015 16:00
- Także w dziedzinie "kuchni ubogiej" neapolitańczycy pokazali wybitny talent do improwizacji - powiedział smakosz Tomasz Prange-Barczyński po lekturze pamiętnika Normana Lewisa z okupowanych Włoch.
Audio
  • Łukasz Modelski i Tomasz Prange-Barczyński o tym, jak neapolitańczycy radzili sobie z wielkim głodem (Droga przez mąkę/Dwójka)
Neapol to prawdziwy kulinarny raj - otoczony życiodajnym morzem, sadami i ogrodami, w których znaleźć można 50 gatunków samych pomidorów. Ale nie zawsze tak było...
Neapol to prawdziwy kulinarny raj - otoczony życiodajnym morzem, sadami i ogrodami, w których znaleźć można 50 gatunków samych pomidorów. Ale nie zawsze tak było...Foto: Depositphotos

Autor wydanego po latach "Neapolu '44" towarzyszył - jako oficer brytyjskiego wywiadu -wojskom alianckim zajmującym stolicę Kampanii. We włoskim raju kulinarnym panował wówczas - m.in. za sprawą wprowadzonego przez okupantów zakazu połowy ryb - straszliwy głód.

Już w dniu wyzwolenia zjedzono wszystkie tropikalne ryby z miejskiego akwarium. Potem w wykwintnych restauracjach raczono się koniną (sprzedawaną jako "cielęcina po mediolańsku"), a u rzeźnika kupić można było m.in. kurze głowy, żołądki i jelita, racice cielaka czy duży kawałek tchawicy. Ponoć drastycznie zmalała również lokalna populacja kotów...

Przy okazji okazało się, że niezawodną metodę odróżniania królików od kotów wypracowali rzeźnicy katalońscy, bohaterowie innej książki Normana Lewisa.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzenie: Łukasz Modelski

Gość: Tomasz Prange-Barczyński (redaktor naczelnym magazynu "Wino")

Data emisji: 22.03.2015

Godzina emisji: 11.30

mm/jp

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Czereśnie jak baranki. W obrazach dawnych mistrzów jedzenie znaczyło

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2014 12:00
W malarstwie do końca XVIII wieku potrawy pojawiały się niezwykle rzadko. Często natomiast mogliśmy podziwiać nieprzetworzone produkty, których sens daleko jednak wykraczał poza domenę kulinarną. O tym rozmawialiśmy w "Drodze przez mąkę".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Śledzie, pudding i muffiny. Orwell - propagandzista

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2015 14:00
W 1946 roku British Council zamówił u George'a Orwella tekst promujący kuchnię brytyjską wśród turystów. Esej nie został jednak opublikowany...
rozwiń zwiń