Polskie Radio
Section05

Dwójka

Szewach Weiss - człowiek dialogu

- Podkreślał, że przed narodowością zawsze istnieje człowieczeństwo, tu możemy się odnaleźć. Mówił, że trzeba ze sobą rozmawiać, ale żeby zacząć – a chcemy to robić, żeby nasze dzieci i nasze wnuki mogły ze sobą rozmawiać – najpierw musimy pewne rzeczy zdefiniować - mówiła w Dwójce Ewa Junczyk-Ziomecka, prezes Fundacji Edukacyjnej Jana Karskiego. Wczoraj (5.02) na Wzgórzu Herzla w Jerozolimie odbyły się uroczystości pogrzebowe Szewacha Weissa. Były przewodniczący Knesetu i były ambasador Izraela w Polsce zmarł w piątek (3.02) w wieku 87 lat. 
Zobacz więcej na temat:  Szewach Weiss Jakub Kukla Żydzi Holokaust polityka Izrael odeszli 2023

XX "Łańcuch": Szemet o dwudziestowiecznych prawykonaniach

- Nie odczuwam żadnych problemów przy wykonywaniu muzyki z początku czy połowy XX wieku. Nie muszę jakoś specjalnie wchodzić w ten świat, żeby to poczuć. Niby to jest tak daleko, a nadal blisko. Ta muzyka nadal jest traktowana jako muzyka nowa, przynajmniej dla szerszego grona odbiorców - mówił w Dwójce dyrygent Jarosław Szemet, który poprowadził sobotni koncert (4.02) w ramach XX Festiwalu "Łańcuch". W jego trakcie po raz pierwszy w Polsce wykonane zostały utwory Aleksandra Goehra i Wallingforda Rieggera.
Zobacz więcej na temat:  Michał Dębski koncert Witold Lutosławski MUZYKA

Marek Janowski: trafiłem do świata dyrygentury przez operę

- Zacząłem studia na dwóch kierunkach. Na uniwersytecie poszedłem na matematykę, a do konserwatorium, by kontynuować naukę gry na skrzypcach i fortepianie. W związku z tym musiałem oczywiście grać w orkiestrze studenckiej. I za każdym razem, gdy obserwowałem pracujących tam z nami studentów dyrygentury, myślałem sobie: Mój Boże, potrafiłbym to robić zdecydowanie, zdecydowanie lepiej - mówił w Dwójce maestro Marek Janowski.
Zobacz więcej na temat:  dyrygent Karol Furtak Marek Janowski

Tortellini, tagliatelle, fettuccine - skomplikowane dzieje makaronów

Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragu. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o "tradycyjnych" włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą? O książce "Historia makaronu w dziesięciu daniach" Luci Cesariego rozmawialiśmy w "Drodze przez mąkę" z Tessą Capponi-Borawską, italianistką.
Zobacz więcej na temat:  makaron Włochy Łukasz Modelski