"Nienasycone". Kulinarne portrety niezwykłych kobiet Gośćmi "Drogi przez mąkę" były Klaudia Iga Péres i Marianne Pfeffer Gjengedal - autorki książki "Nienasycone. 14 sławnych kobiet i 99 stylowych przepisów". Zobacz więcej na temat: kuchnia Maria Antonina Coco Chanel Sophia Loren Łukasz Modelski
Niesamowite budowle, smak wspomnień - tak warto zacząć dzień W programie sprawdzimy, jak smakują wspomnienia, i porozmawiamy z Michałem Gaszyńskim, autorem książki "Niesamowite budowle". Zobacz więcej na temat: Czwórka psychologia literatura
Szef kuchni poleca na niedzielny obiad: kopytka kasztanowe - Specjalizuję się w kuchni polsko-francuskiej, dlatego zdradzę dziś przepis na kopytka kasztanowe. To nie tylko pyszne danie, ale też okazja do kulinarnej zabawy - zachęca szef kuchni Maciej Majewski. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria Mateusz Kulik
Kanapka z pastrami - tajemnice smaku Kanapka z pastrami to według Amerykanów jedna z najlepszych kanapek świata. Jak ją przygotować i czy dobre pastrami można zrobić samemu w domu? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik
Zero waste czyli nie marnujmy jedzenia.. Jak żyć nie nadwyrężając zasobów Ziemi? Można zacząć od prostych rzeczy, np. od tego, by nie marnować jedzenia. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom kulinaria kuchnia
Agata Wojda poleca gęsinę. Jak ją przyrządzić? Autorzy przewodnika kulinarnego Gault&Millau uznali ją za najlepszą szefową kuchni w Polsce. Nam Agata Wojda zdradza przepis na gęś konfitowaną. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria hobby dieta Mateusz Kulik
Grochówka Co jadali żołnierze polscy w czasach zaborów, II wojny światowej i na misjach pokojowych? Skąd wzięła się wojskowa grochówka? Odpowiedzi na te i inne pytania będzie można znaleźć własnie w naszej kulinarnej audycji. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom kulinaria kuchnia
Smak ramenu. Azjatycki klasyk w domowej kuchni Najpierw oszaleliśmy na punkcie kuchni chińskiej, potem była pizza, kebab, sushi i burgery, a teraz wszyscy jedzą ramen. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gastronomia hobby Mateusz Kulik STYL ŻYCIA
Świeże wypieki w… kosmosie! – Astronauci raczej nie gotują, a odgrzewają gotowe jedzenie w woreczkach. Mają prowiant jak żołnierze – wyjaśnia Mateusz Borkowicz z Planetarium Centrum Nauki Kopernik. Na szczęście to już się zmieniło, bo na Międzynarodową Stację Kosmiczną wysłano specjalnie zaprojektowany kosmiczny… piekarnik. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Marcin Łukawski Agnieszka Szwajgier kosmos wypieki
Dżem z zielonych pomidorów Znakomity do nadziewania rogalików i naleśników. A do jego przygotowania potrzebne będą.. zielone, czyli niedojrzałe pomidory. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom kulinaria kuchnia pomidory
Inessa Kim poleca placki z kimchi Kuchnia koreańska jest jedną z najzdrowszych na świecie. I jedną z najprostszych. Potrawy można przygotować samemu we własnym domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Dynia - pyszna bomba witaminowa Naszym kulinarnym bohaterem jest dynia, sprawdzamy jakie wartości odżywcze ma to warzywo, jak się do niego zabrać by w pełni je wykorzystać. Zobacz więcej na temat: Czwórka dynia warzywa jedzenie Kuba Marcinowicz
Pierogi z owocami Pierogi ze śliwkami są pycha. Przygotowanie pierogów z owocami jest bardzo proste, posłuchajcie! Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom kulinaria kuchnia
Palona wołowina - przepis Jakuba Botty Szef kuchni Jakub Botta zdradza przepis na swoje popisowe danie. Jak zrobić chrust z ziemniaków i paloną wołowinę? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia STYL ŻYCIA kulinaria hobby Mateusz Kulik
Wielokolorowa soczewica. Jej kolor dobierz do przypraw Soczewica kiedyś, w polskich książkach kulinarnych królowała - mówi Bartek Adamski, szef kuchni. - Była bardzo popularnym tematem, wręcz obowiązkowym. Królowała przede wszystkim w wiejskich domach - dodaje. Zobacz więcej na temat: jedzenie Maciej Wójcik Czwórka kulinaria
Konfitura ze skórki arbuza Potrzebna będzie skórka arbuza i ..cukier. To wszystko. Gotową konfiturę można wykorzystać do np. do dressingu, tarty lub rożków ze szpinakiem i serem. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom kulinaria kuchnia arbuz
Agnieszka Kręglicka, czyli mistrzyni smaku - Kuchnia nigdy się nie nudzi, to jest w niej najpiękniejsze - mówi Agnieszka Kręglicka, znana restauratorka i kreatorka smaków. Jakie smaki królują w kuchni naszego gościa? Zobacz więcej na temat: społeczeństwo STYL ŻYCIA jedzenie gastronomia kulinaria Jolanta Fajkowska Agnieszka Kręglicka Barack Obama
Marmolada dyniowo-pomarańczowa Jest bardzo, bardzo słodka. Można wykorzystywać np. do ciast lub na kanapki z białym serem.. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom kulinaria kuchnia dynia