"Ślepy śledź", czyli śledź bez śledzia – Ta zupa miała imitować smak śledzia w okresach ścisłego postu. To nie żadne nowoczesne wege, tylko nasza polska tradycja postna – mówi Marta Sawicka-Danielak. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Poke bowl - hawajska odpowiedź na sashimi Choć to popisowe danie mieszkańców Hawajów, jego korzenie tkwią w kuchni japońskiej. "Poke" oznacza "pokrojone na kawałki", a nazwa odnosi się do plastrów lub kawałków surowej ryby, które są podawane w misce razem z ryżem, dressingiem, warzywami i przyprawami. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby Hawaje Mateusz Kulik STYL ŻYCIA
Poke bowl - hawajska odpowiedź na sashimi W audycji podpowiemy wam, jak przyrządzić tradycyjne danie kuchni hawajskiej, o którym Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby
Świętowaliśmy tłusty czwartek. Tak się robi pączki w Łodzi! Kuba Marcinowicz z Czwórkowym mikrofonem zawitał do Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi. Stamtąd relacjonował dla Was to wyjątkowe święto! Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Kuba Marcinowicz kulinaria jedzenie Anna Hardej Patryk Kuniszewicz Mateusz Tomaszuk
Tort pizzowy albo zupa z serem. Jak zrobić pizzę z Chicago? Pizza "deep dish" to danie, które bardzo różni się nie tylko od włoskiego pierwowzoru, ale również innych pizzy w wariacjach międzynarodowych. - Ma inny smak i nieco inne ciasto. Jest też trochę bardziej kaloryczna, ale pyszna - przekonuje Adrian Wiśniewski z pizzerii Big Adriano. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby jedzenie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik pizza
Tuż za miedzą – o kuchni regionalnej – Chcemy mieć kuchnię polską prawdziwie polską, opartą na regionalnych naturalnych produktach. Chcemy być jacyś – charakterystyczni, ale przede wszystkim prawdziwi – mówił znany chyba wszystkim telewidzom kucharz Karol Okrasa. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Smakowicie i zdrowo, czyli kuchnia warzywna – Nie od dziś można zerknąć na piramidę zdrowego żywienia. Na samym dole jest aktywność fizyczna, a zaraz po niej są właśnie warzywa i owoce – podkreśla autorka audycji Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Zupa z kleju, smażona szarańcza, rybie flaki - głodowa książka kucharska Artystka Karolina Brzuzan stworzyła książkę kucharską, która ma pokazać i wyeksponować problem głodu na świecie. Jak mówi autorka, publikacja stoi w sprzeczności do tego, co znajdziemy na kartkach zwykłych książek kucharskich, czyli sytości, przepychu, czy bogatych dań. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska kulinaria literatura KSIĄŻKA KULTURA
Agnieszka Jarczyńska: dobra ryba potrzebuje tylko soli i pieprzu - Ryby są bogate w niezwykle wartościowe substancje potrzebne do prawidłowego rozwoju i proste w przygotowaniu. Dobra ryba potrzebuje tylko trochę soli oraz pieprzu i smakuje wyśmienicie. To proste danie i każdy może jest przygotować - mówiła w Polskim Radiu 24 Agnieszka Jarczyńska, której firma zapewnia restauracjom i sklepom w Polsce dostęp do owoców morza. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska owoce morza ryby Małgorzata Raczyńska-Weinsberg
"Tygiel. Kuchnia nowych Polaków". Historie uchodźców zawarte w smaku "Tygiel. Kuchnia nowych Polaków" to pierwsza w Polsce książka kulinarna z przepisami uchodźców. Jak opowiedzieć historię poprzez smaki, które pamięta się z rodzinnego domu? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Kamil Jasieński
Japoński savoir-vivre. Jak poprawnie jeść sushi? To jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań japońskiej kuchni. Oprócz smaku charakteryzuje się także precyzją wykonania i podania. Jak stworzyć idealną rolkę? Ile odmian sushi znajdziemy w azjatyckiej kuchni i jak właściwie powinniśmy je jeść? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kulinaria Mateusz Kulik kuchnia japońska sushi
Rzuciła prawo, by zostać szefem kuchni. "Posłuchałam intuicji" - To była radykalna zmiana, ale to nie była rewolucja tylko proces. To bardzo ważne, żeby nie nastawiać się na to, że z dnia na dzień zbudujemy imperium - mówi w "Czterech porach roku" w Programie 1 Polskiego Radia Celina Statkiewicz - prawniczka, która porzuciła swój wyuczony zawód i została szefem kuchni. Zobacz więcej na temat: Marzena Kawa Daniel Wydrych kuchnia
Kuchnia meksykańska. Taco - z czym to się je? - Jedną z najbardziej popularnych potraw naszej kuchni ulicznej są tacos al pastor. To płaty kukurydziane m.in. z wieprzowiną marynowaną i suszoną papryką, podawane z ananasem - mówiła Isabela Balderas. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gastronomia Mateusz Kulik
Agnieszka Perepeczko o tym jak w tydzień została fotografem Aktorka, była modelka. W 1966 ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Warszawie. Od 1970 przez 10 lat była aktorką Teatru Komedia, gościnnie występowała w Teatrze Dramatycznym oraz Teatrze Rozmaitości w Warszawie. Gościem audycji "Już taka jestem" była Agnieszka Fitkau - Perepeczko. Zobacz więcej na temat: kino serial fotografia KULTURA Jolanta Fajkowska
"Wigilijny Czat Czwórki". Świąteczne tradycje z całej Polski Tradycje związane z Wigilią Bożego Narodzenia łączą polskie domy, chociaż każdy region naszego kraju ma swoje odmienności. O swoich sposobach na święta opowiadają w specjalnym wydaniu "Czatu Czwórki" Justyna Majchrzak, Kamil Jasieński i Jakub Jamrozek. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan Justyna Majchrzak Kamil Jasieński Jakub Jamrozek święta Boże Narodzenie Boże Narodzenie 2019 Boże Narodzenie 2019 w Polskim Radiu tradycja kulinaria
Kluski z makiem - Na kolacji wigilijnej jest kutia i inne potrawy, ale kluski z makiem są przepyszne i bardzo bożonarodzeniowe - mówi Ewa Gierko z restauracji Nienażarty. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka Wigilia święta Boże Narodzenie STYL ŻYCIA kuchnia polska
Kutia - słodki deser na wigilijnym stole Kutia to chyba najpopularniejsza słodka potrawa świąteczna. To w zasadzie pszenica i mak, ale pełne pysznych i bardzo aromatycznych dodatków, przede wszystkim bakalii – pszenicy, orzechów włoskich, migdałów i smażonej skórki pomarańczowej. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria kutia Boże Narodzenie Wigilia
Świąteczna kaczka i śląska kluska z kuchni Anny Klajmon - Kaczka to bardzo popularne danie, które serwuje się na świąteczny obiad. Ja do tego zrobiłam kapustę typowo śląską i odczarowałam trochę kluskę śląską, dodając do niej dynię i twaróg - mówi Anna Klajmon, szefowa kuchni restauracji Las. Zobacz więcej na temat: Mateusz Kulik Czwórka kuchnia jedzenie obiad kulinaria