Polskie Radio
Section05
przepisy kulinarne

Comfort food po podlasku

– Zawodowo gotuję już bardzo wiele lat. Eksperymentowałam z różnymi kuchniami, ale na co dzień lubię tzw. comfort food – jedzenie, które otula, daje przyjemność i daje bardzo dużo smaku. Ponieważ lubię ziemniaki, dużo ich wykorzystuję. W końcu jestem Podlasianką! – mówi autorka książek kulinarnych Joanna Jakubiuk.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie przepisy kulinarne kuchnia ziemniaki sałatka ziemniaczana Podlasie

Kuchnia ajurwedyczna – starohinduski sposób na zdrowie

– Współczesna dietetyka mówi: "Dbamy o florę bakteryjną jelit, bo jelita nazywane są drugim mózgiem". Z Ajurwedy wynika zaś, że jeżeli nie jesteśmy w stanie odpowiednio strawić tego, co jemy nie będziemy w stanie korzystać ze składników odżywczych zawartych w pożywieniu" – wyjaśnia Karolina Szaciłło, która od lat łączy ze sobą te dwa nurty w na swoim blogu oraz w książkach kulinarnych. 
Zobacz więcej na temat:  Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie przepisy kulinarne kuchnia