Kukurydza latem? Klasycznie! Każda kolba kukurydzy ma podobno parzystą liczbę rzędów ziaren i zwykle jest ich 16. Możemy to sprawdzić przygotowując jeden z przepisów Gai Kuroń. Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA kuchnia gotowanie Gaja Kuroń przepisy kulinarne
Wszystkie oblicza naleśnika Z audycji na audycję Gabriela Darmetko stawia kulinarną poprzeczkę coraz wyżej. Tym razem poprosiła Gaję Kuroń o coś, co można zjeść na ciepło, na zimno, na słodko i na słono. No, i danie musi być przede wszystkim proste do wykonania. Gaja Kuroń nie dała się zbić z tropu i od razu zaproponowała naleśniki! Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA kuchnia gotowanie Gaja Kuroń naleśniki przepisy kulinarne
Przepis na "kamedulską" zupę dyniową W Rytwianach 400 lat historii przeplata się z teraźniejszością. Kameduli prowadzili bardzo skromne życie. Ich kuchnia opierała się głównie na tym, co sami wyhodowali w swoich ogrodach. Najbardziej znany jest kociołek kamedulski, ale my zapraszamy na zupę dyniową. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne
Przepis na gruzińską przekąskę - mchali z buraków Wszyscy słyszeli o pierożkach chinkali, plackach chaczapuri i słynnych gruzińskich szaszłykach. My zapraszamy na mchali z buraków. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne
Smaki lata. Sposób na domowe pierogi z jagodami Małgorzata Raducha zaprasza na wspaniałe letnie pierogi z farszem z jagód według przepisu babci Filomeny. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne
Upiecz sobie chleb. To proste Zapanowała moda na wypiekanie chleba w domu, a w dobie pandemii i kwarantanny wielu z nas też zaczęło wypiekać chleb. Justyna Marszałkowska, dietetyk. Przekonuje, że to bardzo proste. Zobacz więcej na temat: chleb wypieki certyfikat jakość produktu Sława Bieńczycka przepisy kulinarne zdrowie
Menu na spotkanie towarzyskie. Z czym podawać polskie sery? Sery korycińskie i wiżajeńskie, sandomierskie "Hrabianki", "Jaśniepanki" lub "Panicze" z dodatkiem kozieradki, czosnku niedźwiedziego, albo czarnuszki. Pychota! A co powinno się znaleźć obok nich na stole? Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne
Przepis na kociołek kamedulski Dziś zapraszamy na przepis wprost z kuchni klasztornej - kociołek kamedulski. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne
Przepis na zaskakującą... zupę z pokrzywy Pokrzywa zwyczajna jest teraz na topie. Jest wykorzystywana jako składnik koktajli i jako dodatek do przeróżnych dań. My zachęcamy do spróbowania zupy z pokrzywy. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne
Królowa naszych jezior. Przepis na sielawę z patelni Wystarczy tylko lekko oskrobaną z dość miękkiej łuski sielawę rzucić na dobrze rozgrzany tłuszcz, następnie oprószyć ją czarnym pieprzem i dodać gałązkę rozmarynu. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne
Przepis na domowy serek z mleka prosto od krowy Z takiego serka można zrobić prosty serniczek z żelatyną, albo po prostu zjadać go na śniadanie z odrobiną miodu lub owocami. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne
Pora na szparagi! – Niezależnie od wszystkiego, co dzieje się wokół nas, pewne rzeczy pozostają niezmienne: maj to czas, gdy szparagi pojawiają się na moim stole tak często, jak to tylko możliwe – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie przepisy kulinarne szparagi
Przepis na prostą i szybką zupę z czerwonej soczewicy Czerwona soczewica była podstawą kuchni starożytnych Greków i Rzymian. Dla Żydów była daniem pokutnym. Jest bogata w witaminy z grupy B. Ma znakomicie przyswajalne białko, magnez, żelazo, potas i sporo kwasu foliowego. Zapobiega nadciśnieniu, anemii i miażdżycy. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne
Comfort food po podlasku – Zawodowo gotuję już bardzo wiele lat. Eksperymentowałam z różnymi kuchniami, ale na co dzień lubię tzw. comfort food – jedzenie, które otula, daje przyjemność i daje bardzo dużo smaku. Ponieważ lubię ziemniaki, dużo ich wykorzystuję. W końcu jestem Podlasianką! – mówi autorka książek kulinarnych Joanna Jakubiuk. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie przepisy kulinarne kuchnia ziemniaki sałatka ziemniaczana Podlasie
Przepis na placki z jabłkami bez proszku do pieczenia czy drożdży Dziś zapraszamy na lekkie placki z naszym skarbem narodowym - jabłkami. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne
Cała Polska robi twarogi! – Domowy twaróg z tłustego mleka, podany z solą i olejem rzepakowym, jest fenomenalny, a plaster twarogu z miodem lub dobrą konfiturą jest delicją – zachwyca się Katarzyna Pruchnicka, która o przepis na twaróg poprosiła słynnego serowara i smakosza Giena Miętkiewicza. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie przepisy kulinarne kuchnia Gieno Mientkiewicz
Alternatywa dla jajecznicy - szakszuka (przepis) Dziś zapraszamy na danie z Bliskiego Wschodu. Szakszuka jest świetna jako ciepłe danie śniadaniowe. Jest tak prosta w przyrządzeniu, jak popularna jajecznica. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne
Kuchnia ajurwedyczna – starohinduski sposób na zdrowie – Współczesna dietetyka mówi: "Dbamy o florę bakteryjną jelit, bo jelita nazywane są drugim mózgiem". Z Ajurwedy wynika zaś, że jeżeli nie jesteśmy w stanie odpowiednio strawić tego, co jemy nie będziemy w stanie korzystać ze składników odżywczych zawartych w pożywieniu" – wyjaśnia Karolina Szaciłło, która od lat łączy ze sobą te dwa nurty w na swoim blogu oraz w książkach kulinarnych. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie przepisy kulinarne kuchnia