Ciasto z dwóch kop jaj i sardele, czyli Wielkanoc po staropolsku - Na początku XIX wieku zaczęły się pojawiać książki kucharskie przeznaczone wyłącznie dla kobiet, do kobiet w gospodarstwie. Trend polegał na tym, żeby te książki wydawać. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc przepisy kulinarne Łukasz Modelski Polona Łukasz Kozak
Śledzie na dwa sposoby - śledzie w salsie i śledzie w curry Zapraszamy na dwa ciekawe przepisy, które przypadną go gustu szczególnie fanom śledzi. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne
Kulebiak wielkanocny - jak zrobić? Prosty przepis Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego już dzisiaj warto pomyśleć, co przygotujemy z tej okazji. My proponujemy przepis na kulebiak. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne
Chleb dla Boga, czyli historia pewnych portugalskich bułek – Pao de Deus to niepozorne drożdżowe bułeczki, które każdego miłośnika glutenu mogą przyprawić o drżenie – zapowiada kolejny w "A nuż, widelec" przepis dziennikarz i bloger Bartek Kieżun, który zabrał Katarzynę Pruchnicką w kulinarną podróż do Portugalii. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie przepisy kulinarne kuchnia Portugalia
To doskonały przepis na pieczenie razem z dziećmi! Od czego w kuchni dziecko powinno zacząć? – Powinno zacząć od takiego ciasta, które jest najprostszym, najlepszym, najbardziej sprawdzonym na świecie ciastem kruchym – proponuje Agnieszka Kręglicka. Zobacz więcej na temat: Trójka Agnieszka Kręglicka Katarzyna Pruchnicka gotowanie przepisy kulinarne przepisy dla dzieci ciasta
Jak zrobić kiszoną marchew? Prosty przepis - Kwasić i kisić można wszystko - przekonuje w Programie 1 Polskiego Radia Ewelina Hallmann z Wydziału Nauk o Żywieniu SGGW. - Kiszonki są bardzo bogate w witaminy, szczególnie w witaminę C - podkreśla dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne
Tessa Capponi-Borawska i trzecie wydanie jej słynnej książki - Od drugiego wydania, które ukazało się w 2002 roku, zgłębiałam niektóre wiadomości o swojej rodzinie. Musiałam więc nanieść poprawki o charakterze historycznym – mówiła w "Drodze przez mąkę" włoska arystokratka, która ponad 30 lat temu na swój drugi dom wybrała Polskę. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Włochy Dwójka przepisy kulinarne kuchnia włoska
Rozgrzewający napój na odporność z imbirem, cytryną i miodem Jakie produkty warto mieć (i jeść) w sezonie grypowym? Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne
Oryginalny pomysł na kapustę. Przepis na szwedzki brunkal Brunkal, czyli brązowa kapusta, najlepiej smakuje z żeberkami pieczonymi w piekarniku i tłuczonymi ziemniakami. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne
Jak zrobić małe beziki? Przepis Mai Wanot Maja Wanot, Polka z włoskimi korzeniami, na Węgrzech, słynących z ciężkich kremowych tortów, robi domowe, lekkie wypieki. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne
Przepis na pyszny kapuśniak Zapraszamy na zupę z poszatkowanej kapusty i warzyw przygotowaną na esencjonalnym wywarze. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne
Przepis na sos porowy na bazie beszamelu Sosy to esencja każdego obiadu. Nie ma nic gorszego niż suche ziemniaki, ryż skaczący po zębach lub goły makaron. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne
Ptysie - jak zrobić? Łatwy przepis na deser Jeśli nie faworki czy pączki, to co w karnawale upiec lub usmażyć? A może... ptysie! Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne
Śledź pod pierzynką - przepis Małgorzaty Raduchy Śledzie to doskonała opcja nie tylko na święta. Ryby te zawierają kwasy Omega 3 oraz wiele witamin. Wspomagają proces odchudzania. Warto je uwzględnić w naszej diecie. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne
Jak zrobić pierogi? Przepis na ciasto Mogą być z mięsem, serem, kapustą i grzybami, na słodko, na ostro... Kto ich nie lubi? Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha pierogi przepisy kulinarne
Pomysły na śniadanie. Co można zrobić z awokado? Awokado jest znakomitym substytutem masła, dobrym dodatkiem do sałatek. Jest bogate w tłuszcze nienasycone - działa korzystnie przeciwmiażdżycowo, na stawy i przy dolegliwościach wątroby. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne
Churros - jak zrobić w domu? Prosty przepis Hiszpańskie churros mają coś z pączka, coś z faworka, coś z ptysia. To jest bajecznie prosty, efektowny i oryginalny deser. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha pączki przepisy kulinarne
Karp wigilijny - przepis z 1540 roku Przepis pochodzi z najstarszej polskiej książki kucharskiej z XVI w., tzw. "Kuchmistrzostwa", uważanego dotąd za zaginione. Książka ukaże się w 2020 roku jako część kolejnego tomu naszej serii "Monumenta Poloniae Culinaria" wydawanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie 2019 Karp kulinaria przepisy kulinarne HISTORIA