Hanna Stolińska: bardzo tkwimy w mitach żywieniowych

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2025 14:00
Jak się odżywiać, by wzmacniać odporność, poprawiać dobrą kondycję organizmu oraz schudnąć? O tym rozmawiamy z Hanną Stolińską, dietetyk kliniczną i autorką książki "Na zdrowie! Świadome jedzenie, które zmienia życie".
Hanna Stolińska i Kamil Jasieński
Hanna Stolińska i Kamil JasieńskiFoto: Piotr Podlewski/Polskie Radio

- Zdrowe odżywianie to przede wszystkim zdrowa głowa i zdrowe podejście do jedzenia. To dobre wybory na co dzień, ale też odpuszczanie sobie raz na jakiś czas właśnie dla na naszej głowy, bo to wszystko jest ze sobą połączone - opowiada w Czwórce Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny i autorka książki "Na zdrowie! Świadome jedzenie, które zmienia życie".

 

Posłuchaj audycji "Popołudniówa" z Hanną Stolińską


Dieta - ważna jest wytrwałość, a nie trendy

Jak podkreśla gościni Czwórki, dobra dieta to taka, która dobrze działa na nasze zdrowie, możemy stosować ją długoterminowo i jest również dla nas przyjemna. - Dietetyka jest taką nauką która się cały czas rozwija. Naukowcy szukają tego odpowiedniego modelu żywienia, który da nam zdrowie, długowieczność, siłę, energię i fajne życie. Natomiast nie ma jednego modelu żywienia dla wszystkich - zaznacza.



- Wszyscy szukają efektu "wow". Normalne, zdrowe zalecenia, o których my - żywieniowcy - trąbimy, są po prostu nudne. Trzeba jeść warzywa, wybierać produkty pełnoziarniste, chude mięso i tak dalej. Te zalecenia dają długoterminowo zdrowie i prawidłową masę ciała; nie są na tu i teraz - tłumaczy Stolińska.

 

Makroskładniki - fakty i mity

Rozmówczyni Kamila Jasieńskiego zaznacza, że nie ma złych składników odżywczych samych w sobie; negatywne mogą być tylko nawyki związane z jedzeniem. - Złe węglowodany to są cukry proste, czyli słodycze. Z tego powinniśmy rezygnować. To one robią nam stan zapalny i brudzą dietę. Ale wszystko jest dla ludzi w odpowiednich ilościach. Liczą się po prostu proporcje i indywidualne podejście - mówi Hanna Stolińska.

Obecnie dietetycy uważają, że osoby odchudzające się powinny przyjmować trochę ponad 2 gramy białka na kilogram masy ciała. W wielu przypadkach przyswojenie takiej ilości białka z regularnej żywności może być wyjątkowo trudne, więc warto posłużyć się odżywkami.


Zobacz także:


- Odżywki białkowe mogą być świetnym wsparciem do tego, żeby łatwo dodać sobie białka. Co więcej, one są często smakowe, zmniejszają ochotę na słodkie i dają uczucie sytości. Jest jedno "ale"; musimy czytać skład i zobaczyć, jaki jest tam słodzik - tłumaczy gościni audycji. Najlepiej, żeby odżywka była słodzona stewią, a także miała jak najmniej różnych sztucznych dodatków.

- Tłuszcze, tak jak białka i węglowodany, mają swoją rolę. Przede wszystkim budują nasz układ nerwowy, ale też stabilizują narządy; tłuszcz jest potrzebny, żeby wytwarzać hormony, zwłaszcza u kobiet - wyjaśnia gościni "Popołudniówy". Orzechy, pestki, czy awokado to przykłady naturalnych źródeł tłuszczów roślinnych, które powinny dominować nad zwierzęcymi w zdrowej diecie.

***

Tytuł audycji: Popołudniówa

Prowadzący: Kamil Jasieński

Gościni: Hanna Stolińska (dietetyk kliniczny, @drhannastolinska, autorka książki "Na zdrowie! Świadome jedzenie, które zmienia życie")

Data emisji: 27.10.2025

Godzina emisji: 15.14

kajz

Czytaj także

Alternatywne źródła białka. Po które z nich warto sięgnąć?

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2024 11:23
Węglowodany, białka i tłuszcze to trzy makroskładniki, które są nam niezbędne do życia. Jednak białko jest tym składnikiem, który najtrudniej dostarczyć. Jego wzorcem jest białko jaja kurzego, ale alternatywne źródła białka możemy z powodzeniem wprowadzać do naszej diety. Podpowiadamy jak i które najlepiej. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Cała prawda o chlebie według Borysa Roswadowskiego

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2025 11:15
- Najfajniejsze w pieczeniu domowym jest to, że na trzy chleby jeden ci wyjdzie, a reszta wyjdzie ci tak, że i tak je zjesz, bo jesteś zafascynowany i musisz spróbować - opowiada w Czwórce Borys Roswadowski, piekarz i pasjonat rzemieślniczego chleba.
rozwiń zwiń