Polskie Radio
Section05

mięso

Bitwa o mięso. Koniec z roślinnymi burgerami, stekami i kiełbasą?

Parlament Europejski opowiedział się za zakazem używania określeń takich jak "burger", "stek" czy "kiełbasa" w odniesieniu do produktów roślinnych. Celem regulacji jest uniemożliwienie producentom żywności roślinnej stosowania nazw kojarzonych z mięsem. To - zdaniem zwolenników nowej regulacji - ma zapobiec wprowadzaniu konsumentów w błąd. Projekt jest postrzegany jako zwycięstwo środowisk rolniczych, które od dawna krytykowały praktykę używania terminów mięsnych w marketingu alternatyw roślinnych. Nie oznacza to jednak, że takie przepisy wejdą w życie. To na razie tylko stanowisko PE do negocjacji z unijnymi krajami. Od wyniku tych rokowań zależy ostateczny kształt przepisów. I zanim zostaną one ewentualnie przyjęte minie jeszcze kilka lat.
Zobacz więcej na temat:  wegetarianizm Parlament Europejski przepisy jedzenie dieta

Pyrówka, gyros i burger. Polacy rewolucjonizują rynek wegański

- Konsumenci mają różne powody, aby przejść na wegetarianizm lub ograniczenie spożycia mięsa. Jedni to robią z przyczyn zdrowotnych, drudzy z powodu etyki, bo wiedzą że mięso na talerzu, oznacza cierpienie zwierząt. A jeszcze inni szukają nowych smaków, w tym potraw bezmięsnych.  A w produkcji żywności wegańskiej Polska jest europejskim liderem - powiedział w Polskim Radiu 24 Przemysław Kowalczewski z Wydziału Nauk o Żywności z Uniwersytetu im. Andrzeja Frycza-Modrzewskiego w Krakowie. 
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 ekologia weganizm wegetarianizm Marta Hoppe

"Skrzydełka" tylko z mięsa? KE chce zakazać "żeberek" z tofu i "wołowiny" z jackfruita

Komisja Europejska chce zakazać używania 29 nazw takich jak "wołowina", "skrzydełka" czy "żeberka" w odniesieniu do roślinnych zamienników mięsa. Według KE, działania te mają zapewnić większą przejrzystość i chronić kulturowe znaczenie mięsa w Europie. Jednocześnie wywołują one kontrowersje wśród producentów i zwolenników diety roślinnej.
Zobacz więcej na temat:  Komisja Europejska wegetarianizm Ewa Wasążnik

Koniec epoki kotleta schabowego? Polacy kupują roślinne

Coś ważnego dzieje się na polskich stołach. Z najnowszych danych wynika, że Polacy coraz rzadziej konsumują mięso i wędliny, a chętniej sięgają po ich roślinne odpowiedniki. Choć do wegetariańskiej rewolucji jeszcze daleko, liczby nie kłamią: wydatki na produkty sojowe i wegańskie zamienniki rosną w dwucyfrowym tempie. Czy to chwilowa moda, czy trwały zwrot w diecie Polaków?
Zobacz więcej na temat:  GOSPODARKA POLSKA handel detaliczny weganizm

Mięso z probówki w sklepach? Brytyjczycy zmienią przepisy

Mięso, nabiał czy cukier hodowane w laboratorium do spożycia przez ludzi mogą trafić do sprzedaży w Wielkiej Brytanii wcześniej niż oczekiwano, bo już w ciągu dwóch lat. Nad nowymi przepisami pracuje Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) we współpracy z firmami z branży spożywczej. W Polsce również produkuje się taką żywność, ale na razie w niewielkiej skali.
Zobacz więcej na temat:  ŚWIAT Wielka Brytania NAUKA jedzenie nowe technologie Europa