Novel food. Jedzenie dla przyszłości

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2021 10:00
Ciastka z larw, cukier z bakterii i oleje z grzybów - w ten sposób Unia Europejska chce walczyć z głodem na świecie.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/nicemyphoto

Zobacz
shutterstock deser kuchnia molekularna 1200.jpg
Jak uwieść kogoś dzięki... wyśmienitym daniom?

Novel food to termin określający alternatywne produkty, które nie były w znacznym stopniu wykorzystywane przy produkcji żywności na terenie UE przed 1997 rokiem. Pojęcie może się odnosić zarówno do innowacyjnej żywności wytwarzanej przy użyciu nowoczesnej technologii, jak i składników tradycyjnie spożywanych poza terenem UE.

Posłuchaj także:

Zobacz
shutterstock_cukier 1200.jpg
Cukier. Brązowy uzależnia jak biały

Przykłady nowej żywności obejmują nowe źródła witaminy K (menachinon) lub ekstrakty z istniejącej żywności (bogaty w fosfolipidy olej z kryla antarktycznego z Euphausia superba ), produkty rolne z krajów trzecich (nasiona chia, sok owocowy noni) lub żywność poddana działaniu promieniowania UV (mleko, chleb, grzyby i drożdże).

Które produkty tzw. "nowej żywności" trafią do polskich sklepów?

***

Na audycję z cyklu "Sztuka jedzenia" w niedzielę (25.07) o godzinie 13.05 zaprasza Beata Kwiatkowska

kul


Czytaj także

"Kupujemy za dużo". Jak nie marnować żywności?

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2018 14:31
W Polsce rocznie marnuje się ok. 9 mln ton żywności, a aż 42 proc. rodaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać produkty spożywcze. - Fala konsumpcji w naszym kraju jest ogromna, kupujemy za dużo - mówi Justyna Szczepanik.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kary za marnowanie żywności. 60 procent jedzenia ląduje w kuchennym koszu

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2021 08:38
Problem marnowania żywności dotyczy ogromnej liczby państw całego świata. Chiny chcą z tym walczyć specjalną ustawą, w Polsce już bada się, na którym etapie tracimy najwięcej jedzenia. 
rozwiń zwiń