Fit Wujo: dobry stretching to ten, po którym czujemy ulgę

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2019 17:02
Stretching jest podstawą przy każdej aktywności fizycznej. Rolowanie, czyli uaktywnianie mięśni do pracy jest ważne, bo minimalizuje ryzyko kontuzji. Warto je zaplanować, najlepiej pod okiem instruktora.
Audio
  • Nowy sposób na stretching. Który jest najlepszy? (4 Bieg/Czwórka)
Piotr Galus i Marcin Wikszemski
Piotr Galus i Marcin WikszemskiFoto: Czwórka/Magdalena Żelazowska

Istnieje wiele sposobów rozciągania, a my, powinniśmy wybrać dla siebie najlepszy. Dobry stretching to taki, po którym czujemy ulgę Marcin Wikszemski "Fit Wujo" 

Jeżeli chodzi o nasze zdrowie, to, jak mówił gość Czwórki fizjoterapeuta Marcin Wikszemski nie powinniśmy polegać na radach z internetu, bo to jak wróżenie z fusów. Zanim zaczniemy się rozciągać, warto udać się do fizjoterapeuty, który po przeprowadzeniu szeregu badań stwierdzi, w jaki sposób pracować z naszym ciałem, żeby uzyskać najlepsze efekty.

- Zdiagnozuje, z jakimi partiami mięśni możemy mieć problem, ponieważ inaczej musimy je rozciągać, jeśli chcemy budować masę mięśniową, inaczej gdy chcemy je uelastycznić - radził.

Czy da się zbudować masę mięśniową na diecie wegetariańskiej i wegańskiej? Jaki rodzaj stretchingu jest najlepszy? Ile ich jest? Skoro zakwasy nie istnieją, dlaczego po zbyt intensywnym treningu odczuwamy ból? Więcej na ten temat w nagraniu.

***

Tytuł audycji: 4 bieg

Prowadzi: Piotr Galus

Gość: Marcin Wikszemski ("Fit Wujo" - fizjoterapeuta)

Data emisji: 1.11.2019

Godzina emisji: 16.05

ac/pj

Czytaj także

Kettlebells. Jak zostać mistrzem w tym sporcie?

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2017 15:55
Czwórka wybrała się do Nadarzyna, by wziąć udział w zawodach dla miłośników ćwiczeń z kettlami: Mistrzostwach Polski Pierwszego Kroku i Kettlebells Warsaw Cup. Sprawdziliśmy też m.in., jak skutecznie trenować z kettlami.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Cała prawda o glutenie - nie musimy się go bać

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2018 18:00
- Chleb tzw. bezglutenowy, zrobiony z mąk pozbawionych chemicznie glutenu, ma tak bardzo rozbudowany skład, że śmiało możemy powiedzieć, że jest produktem chemicznym i wysokoprzetworzonym. Ma wysoki indeks glikemiczny i nie zawiera błonnika, jest tylko wypełniaczem diety - przekonuje dietetyczka Karolina Jankowska.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Trening mentalny. By wygrywać zawody bądź tu i teraz

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2019 16:56
Jeśli brakuje nam motywacji do treningów, i przerywamy kolejne diety, warto zająć się kondycją… naszych głów. Z badań wynika, że ci, którzy spędzają więcej czasu na treningu mentalnym, osiągają lepsze wyniki w sporcie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Bowling - na długie jesienne wieczory i lepszą kondycję

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2019 17:40
W Polsce ta dyscyplina kojarzy się bardziej z rozrywką niż sportem. Tymczasem kręgle to świetny sport dla całej rodziny, który uaktywnia sporą część nietypowych mięśni. 
rozwiń zwiń