X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Przepis na długowieczność. Jak to robią w Japonii?

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2017 11:39
Japończycy jedzą tak, aby nasycić się jedynie w 80 procentach, a ich śniadanie to kawał porządnego posiłku. - Jesteśmy tym, co jemy, dlatego Japończycy już od małego uczeni są ważnych zasad zdrowia - tłumaczy w Czwórce Alicja Than, japonistka i restauratorka.     
Audio
  • Alicja Than o zdrowym żywieniu w japońskim stylu (Dzień Kobiet/Czwórka)
Od lewej: Karina Terzoni, Alicja Than i  Aleksandra Jasińska w Czwórce
Od lewej: Karina Terzoni, Alicja Than i Aleksandra Jasińska w CzwórceFoto: Czwórka

Przyczynkiem do dyskusji na temat japońskich metod na zdrowie jest książka "Zdrowy jak japońskie dziecko" autorstwa Naomi Moriyamy i Williama Doyle'a. Już w jej wstępie poznajemy najważniejsze czynniki wpływające na długowieczność Japończyków, a są wśród nich: ruch fizyczny, zmniejszanie stresu poprzez kontemplację, a przede wszystkim zdrowe jedzenie od dzieciństwa. - Sześciomiesięczne dzieci są tam karmione naturalnym ryżem ze szpinakiem - mówi Alicja Than.

Alicja Than W wielu miejscach w Japonii posiłki muszą być przygotowywane ze świeżych produktów, a ewenementem jest Okinawa. Tam starsi ludzie uprawiają swoje ogródki 

Jak takie zdrowe żywieniowe nawyki wprowadzić na naszym gruncie? - Warto chadzać na lokalny bazarek i kupować świeże produkty. W japońskiej diecie kalorie pochodzą przede wszystkim z warzyw owoców i zdrowych zbóż - przekonuje zaproszona ekspertka. - Niezwykle istotna jest także zmiana nawyków, celebrowanie posiłków i włączenie dzieci w proces ich przygotowania - dodaje.

Obecnie z problemem otyłości zmaga się około 30 procent całej naszej populacji, jednak w najmniejszym stopniu dotyka on Japonii. Słuchając nagrania audycji dowiecie się, dlaczego nie trzymać słodyczy w domu, czemu w Japonii dzieci jedzą posiłki na mniejszych talerzykach, na czym polega kultura przygotowywania pudełek bento oraz jak ćwiczyć elastyczną powściągliwość.

***

Tytuł audycji: Dzień Kobiet

Prowadzą: Aleksandra Jasińska i Karina Terzoni

Gość: Alicja Than (japonistka i restauratorka)

Data emisji: 24.02.2017

Godzina emisji: 7.07

jsz/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

W street foodzie liczy się inwencja

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2016 10:11
A w Czwórce dowodzi tego Jurek Sobieniak, kucharz, technolog żywności, a także autor książki "Street food. Głód ulicy". Jakie są najnowsze trendy ulicznego gotowania?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zaradnik domowy. Soda, ocet i sól rozwiążą wszystkie problemy!

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2016 15:00
- To niby prawda stara jak świat, ale o niej nie pamiętamy. I biegamy do sklepu po pachnący rajskim kwieciem detergent do wszystkiego, gdy rozwiązanie mamy w kuchennej szafce - opowiada Kasia Dyna, autorka "Gospodyny. Zaradnika domowego"
rozwiń zwiń