Do czego potrzebna nam żelatyna i gdzie jej szukać

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2015 15:08
Pochodzi z chrząstek zwierząt, głównie trzody i bydła, rzadziej ryb. To substancja białkowa, ze spożywaniem której nie należy przesadzać.
Audio
  • Żelatyna ma liczne zastosowania i źródła pochodzenia, wiele z nich zaskakuje (Czwórka/Nawiedzeni)
Żelatyna jest składnikiem m.in. żelków, które uwielbiają dzieci i dorośli
Żelatyna jest składnikiem m.in. żelków, które uwielbiają dzieci i dorośliFoto: EME/Pixabay.com

Towarzyszy nam na co dzień, bo znajdziemy ją w wielu gotowych produktach spożywczych. Jednak żelatyna często jest nadużywana, głównie właśnie przy wytwarzaniu żywności.

Specjaliści od reklamy, zwłaszcza tzw. food stylingu (czyli stylizacji żywności), wiedzą, że zawierające ją preparaty nakłada się też na potrawy, które ”grają” w reklamach, żeby ponętnie wyglądały.

Jak wyjaśnia lekarz ortopeda dr Rafał Antonik, obecność żelatyny, np. pochodzącej ze spożywanych słodyczy, w naszych kościach to mit. Tłumaczy też, co mają wspólnego z żelatyną i jak przekładają się na nasze zdrowie aminokwasy i kolagen. Natomiast Hanna Stolińska, dietetyczka, zdradziła Czwórce, czy to prawda, że żelatyna jest ”dobra na kości”.

Ze względu na częstość jej stosowania właściwie jest z nami na dobre i na złe. Sprawdźmy, ile naprawdę o niej wiedzieliśmy, a o ile baliśmy się zapytać.

***

Tytuł audycji: Nawiedzeni

Prowadzenie: Katarzyna Węsierska

Materiał przygotował: Maciej Oswald

Data emisji: 09.04.2015

Godzina emisji: 9:00

jż/kd

Czytaj także

Z otyłością można walczyć przez edukację

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2014 16:00
Od lat utarło się, że człowiek fajny to ten szczupły. Jednak z drugiej strony w Polsce mamy do czynienia z najszybszym w Europie przyroście osób otyłych, szczególnie w młodym pokoleniu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Fistaszki - słoniowy przysmak?

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2014 18:53
- Słonie są w stanie zjeść właściwie każdy pokarm roślinny. Nie badano, co jest ich największym przysmakiem - mówi Michał Gołędowski.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Anna Starmach z muzeum trafiła do kuchni

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2015 11:00
Miała iść w ślady rodziców - kolekcjonerów obrazów i właścicieli galerii. Jednak rzuciła historię sztuki i wyjechała do francuskiej akademii kulinarnej.
rozwiń zwiń