X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Do czego potrzebna nam żelatyna i gdzie jej szukać

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2015 15:08
Pochodzi z chrząstek zwierząt, głównie trzody i bydła, rzadziej ryb. To substancja białkowa, ze spożywaniem której nie należy przesadzać.
Audio
  • Żelatyna ma liczne zastosowania i źródła pochodzenia, wiele z nich zaskakuje (Czwórka/Nawiedzeni)
Żelatyna jest składnikiem m.in. żelków, które uwielbiają dzieci i dorośli
Żelatyna jest składnikiem m.in. żelków, które uwielbiają dzieci i dorośliFoto: EME/Pixabay.com

Towarzyszy nam na co dzień, bo znajdziemy ją w wielu gotowych produktach spożywczych. Jednak żelatyna często jest nadużywana, głównie właśnie przy wytwarzaniu żywności.

Specjaliści od reklamy, zwłaszcza tzw. food stylingu (czyli stylizacji żywności), wiedzą, że zawierające ją preparaty nakłada się też na potrawy, które ”grają” w reklamach, żeby ponętnie wyglądały.

Jak wyjaśnia lekarz ortopeda dr Rafał Antonik, obecność żelatyny, np. pochodzącej ze spożywanych słodyczy, w naszych kościach to mit. Tłumaczy też, co mają wspólnego z żelatyną i jak przekładają się na nasze zdrowie aminokwasy i kolagen. Natomiast Hanna Stolińska, dietetyczka, zdradziła Czwórce, czy to prawda, że żelatyna jest ”dobra na kości”.

Ze względu na częstość jej stosowania właściwie jest z nami na dobre i na złe. Sprawdźmy, ile naprawdę o niej wiedzieliśmy, a o ile baliśmy się zapytać.

***

Tytuł audycji: Nawiedzeni

Prowadzenie: Katarzyna Węsierska

Materiał przygotował: Maciej Oswald

Data emisji: 09.04.2015

Godzina emisji: 9:00

jż/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Z otyłością można walczyć przez edukację

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2014 16:00
Od lat utarło się, że człowiek fajny to ten szczupły. Jednak z drugiej strony w Polsce mamy do czynienia z najszybszym w Europie przyroście osób otyłych, szczególnie w młodym pokoleniu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Fistaszki - słoniowy przysmak?

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2014 18:53
- Słonie są w stanie zjeść właściwie każdy pokarm roślinny. Nie badano, co jest ich największym przysmakiem - mówi Michał Gołędowski.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Anna Starmach z muzeum trafiła do kuchni

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2015 11:00
Miała iść w ślady rodziców - kolekcjonerów obrazów i właścicieli galerii. Jednak rzuciła historię sztuki i wyjechała do francuskiej akademii kulinarnej.
rozwiń zwiń