Foodpairing. Czy istnieje wzór na dobry smak?

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2015 10:00
W czasach, w których wszystko już było, trudno stworzyć coś oryginalnego, co miałoby dobry smak. No chyba, że sięgniemy po foodpairing.
Metodafoodpairingu polega na dobieraniu składników na postawie ich wspólnych cech, głównie aromatu, który aż w 80 decyduje o postrzeganiu smaku danej potrawy
Metodafoodpairingu polega na dobieraniu składników na postawie ich wspólnych cech, głównie aromatu, który aż w 80% decyduje o postrzeganiu smaku danej potrawyFoto: Depositphotos

Wiecie jak smakują pomidory z malinami, śliwki z kapustą czy mięso z czekoladą? Czy w  codziennym gotowaniu pozwalacie sobie na takie ekstrawagancje?

Tym razem spróbujemy napisać wzór na dobre jedzenie, na nowe dania i zaskakujące połączenia.  W tym celu sięgniemy do teorii połączeń smakowych, czyli tak zwanego "foodpairingu". Na czym to polega i czy działa - zapytamy ekspertów.

***

Na audycję "Nawiedzeni" zapraszamy w czwartek (13.08) w godz. 9.00-11.00. Program poprowadzi Patryk Kuniszewicz.

kul/kd

Czytaj także

Grillujemy - bezpiecznie i zdrowo!

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2015 12:30
Podobno jesteśmy najbardziej grillującym narodem na świecie. Robimy to wszędzie, od maja do końca września. Tylko czy wiemy jak?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kiczowate pamiątki, śmieszne zabawki - co kupowaliśmy jako dzieci?

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2015 18:00
Ciupagi, szklane kulki i żelowe pająki - w wakacyjnych kurortach i górskich schroniskach każdy musiał je mieć. Zapraszamy w sentymentalną podróż do przeszłości.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Na krzywy ryj" - jak przeżyć, jedząc tylko produkty ze śmietników?

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2015 19:00
Monika Stasiuk to freeganka - je to, co inni wyrzucają do śmieci. Efekty swojej akcji prezentuje razem z kolegą Krzyśkiem w portalu społecznościowym i na kanale "Na krzywy ryj".
rozwiń zwiń