Rolnictwo. "Zawód, który wymaga pokory"

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2017 15:53
Zaopatruje nas w owoce, warzywa, nabiał, a czasem też w rośliny ozdobne. Zazwyczaj nie mamy kontaktu bezpośrednio z nim - po prostu idziemy na targ lub do sklepu i wybieramy co najładniejsze okazy pochodzące z jego pola. Czwórka spędziła jeden dzień w pracy… rolnika.
Audio
  • Jak zostać rolnikiem i czy każdy odnajdzie się w tym zawodzie? (Dajesz radę/Czwórka)
Jak wygląda rolnicza codzienność, nawet ta w sercu miasta? O tym rozmawialiśmy w Czwórce.
Jak wygląda rolnicza codzienność, nawet ta w sercu miasta? O tym rozmawialiśmy w Czwórce.Foto: Shutterstock.com/Agatha Koroglu

Jacht 1200.jpg
Kapitan statku. Każdy może dowodzić na wodzie?

- Mamy 9 ha pola, na których uprawiamy ok. 30 gatunków warzyw – opowiadał gospodarujący na warszawskiej Białołęce Ludwik Meilert. – Tegoroczny wrzesień - bez słońca, za to z dużymi opadami - przyniósł nam jednak straty - opowiadał rozmówca Czwórki. – Nie można ich odrobić. Ale w tym zawodzie trzeba się z tym liczyć, zachować pokorę i przewidywać, o ile to możliwe.

Jak wygląda rolnicza codzienność, jak pracuje się na polu i jak zorganizować sobie życie, pracując na roli, otoczonej przez miasto? Jakie historie sprzed lat wiążą się z gospodarstwem rolnym, prowadzonym od końca XIX w.? Jak zostać rolnikiem i czy każdy nadaje się do tej pracy? Zapraszamy do wysłuchania nagrania materiału dźwiękowego z "Dajesz radę".

Ludwik Meilert W tym zawodzie ważne jest, by nie popaść w rutynę. Nie można nauczyć się "bycia rolnikiem" raz na całe życie. Trzeba być otwartym na zmiany i obserwować otoczenie i rynek.

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Dominika Klimek

Data emisji: 28.09.2017

Godzina emisji: 14.05

kd/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Animator kultury. Docenia potencjał społeczności

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2017 16:00
- W pracy animatorów bardzo często chodzi o to, żeby wyzwolić w ludziach potrzebę uczestnictwa w kulturze - mówi w Czwórce Joanna Kubicka, animatorka kultury związana m.in. ze Stowarzyszeniem Katedra Kultury oraz z Instytutem Kultury Polskiej Uniwersytetu Warszawskiego.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sekretarka. "Funkcja o znaczeniu strategicznym dla firmy"

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2017 15:41
Co by się stało, gdyby nagle w jednej chwili wszystkie asystentki i sekretarki postanowiły rzucić pracę, albo zastrajkować? - Świat przestałby działać! - mówi w Czwórce Agnieszka Korach z Akademii Asystentek i Sekretarek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak powstaje chleb i czy każdy może być piekarzem?

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2017 17:50
W programie odwiedziliśmy jedną z podwarszawskich piekarni, by sprawdzić, jak praca tamtejszych mistrzów wygląda - dosłownie - od kuchni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Szef kuchni. Jak zostać kulinarnym artystą?

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2017 13:59
Jest mistrzem, artystą, czasem musi być po prostu dobrym rzemieślnikiem, a czasem żołnierzem. Szef kuchni - czy, aby nim zostać, wystarczy tylko doskonałe wyczucie smaku?
rozwiń zwiń