X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

"Oko na naturę", by skończyć z przemysłową produkcją mięsa

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2019 12:03
Hodowla zwierząt wydaje się rzeczą oczywistą, istniejącą jak świat światem. Jednak to, jak je hodujemy ma dla świata kolosalne znaczenie. I tego uczy Compassion in World Farming. 
Audio
  • Marta Gregorczyk opowiada o akcji "Oko na naturę" (Czwórka/Pierwsze słyszę)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: pixabay

Cykl spotkań "Oko na naturę" ma na celu zwrócenie uwagi na nasze relacje ze światem roślin i zwierząt, skomplikowane przez procesy ekonomiczno-polityczne. Organizatorzy zapraszają na film i dyskusję pt. "Początek końca przemysłowej hodowli zwierząt". - Pokażemy obraz "Zjadanie zwierząt" w reżyserii Christophera Quinna - zapowiadała Marta Gregorczyk koordynatorka kampanii w Compassion Polska. - Film prezentuje jak wygląda przemysłowa hodowla zwierząt. Jest on takim obrazem uświadamiającym, który w zasadzie może obejrzeć każdy bez obaw, że pojawią się tam jakieś brutalne sceny - dodała.

"Zjadanie zwierząt" porusza temat produkcji żywności, tej pochodzenia zwierzęcego, mięsa. Mówi o tym, co się dzieje za murami hodowli. Pokazuje obraz ze Stanów Zjednoczonych, jednak produkcja przemysłowa jest tak rozpowszechniona, że dotyczy on całego świata.  - Dziś świat odszedł od małych gospodarstw, gdzie kury nioski biegają swobodnie - tłumaczyła gość Kamila Jasieńskiego. - Obecnie kury nigdy nie widzą słońca, nie mają szansy grzebać w ziemi. 

Marta Gregorczyk zachęca, by robiąc zakupy wybierać jajka z numerem 0, produkty oznaczone europejskim znaczkiem produkcji ekologicznej. Jak wygląda taki znaczek? Czemu powinniśmy unikać towarów z produkcji przemysłowej? Jakie ma to znaczenie dla nas i dla świata? O tym m.in. w rozmowie z "Pierwsze słyszę". 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Marta Gregorczyk (koordynatorka kampanii w Compassion Polska)

Data emisji: 20.02.2019

Godzina emisji: 8.30

pj/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Zero waste w kuchni. Przejrzałe, zwiędłe i tak, je zjem

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2019 13:00
Marnowanie żywności stanowi ogromny społeczny problem. Jak z tym walczyć podpowiada w swojej książce Jagna Niedzielska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wielka transformacja żywieniowa - jak wpłynie na klimat?

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2019 16:12
Jak zmienić nasz system żywieniowy, żeby uratować planetę i zachować zdrowie? Naukowcy proponują rozwiązanie: wielką żywieniową transformację. 
rozwiń zwiń