X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Permakultura. Świadomie z naturą

Ostatnia aktualizacja: 20.04.2019 12:53
- Permakultura to dziedzina projektowania krajobrazu, naszej najbliższej przestrzeni życiowej, pozwalająca na to, żeby podpatrując różne wzorce z natury, stworzyć przydomowy ogród - mówi Łukasz Nowacki. 
Audio
  • Czwórkowi goście opowiadają o permakulturze i wyjątkowych siedliskach (Pasjonauci/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/FotoHelin

- Dzięki niej możemy zadbać o swoje balkony, parapety, całe siedliska czy gospodarstwa - mówi gość Beaty Kwiatkowskiej. - Daje nam to możliwość, aby stworzyć źródło cudownej, zdrowej żywności, w dodatku niskonakładowo - dodaje. 

Okazuje się, że żywność możemy pozyskiwać nawet ze zwykłych trawników czy parkowych drzew. - Z dóbr natury można korzystać i na wsi i w mieście - przekonuje Iza Waśkiewicz, choć wybierać miejsca z dala od miejskich zanieczyszczeń. 

Początek wiosny przynosi wiele jadalnych okazów. Czwórkowi goście podpowiadają jak wykorzystać bazie wierzby do produkcji baziowego mleka, które wspiera układ odpornościowy, czy listki mlecza, które można dodać do wiosennej sałatki. Czy "jedzenie" z trawników jest bezpieczne? Co aspiryna ma wspólnego z wierzbą? Czym są siedliska tworzone przez Czwórkowych gości i jak wykorzystują je, by żyć w zdrowiu i kontakcie z naturą? O tym m.in. w rozmowie z "Pasjonautów". 

***

Tytuł audycji: Pasjonauci

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Łukasz Nowacki (prezes Fundacji Transformacja), Iza Waśkiewicz, Grzegorz Ciechomski

Data audycji: 20.04.2019

Godzina audycji: 11.17

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Seweryn Kubicki: metropolie są przytłaczające. Ja mam swój las

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2018 17:30
Seweryn Kubicki jest piechurem. Chodzi wszędzie tam, gdzie go nogi poniosą. Ostatnio często niosą go do puszczy. - Ciągnie mnie do natury. Nie lubię dużych miast. Gubię się w nich. Metropolie są przytłaczające. Ja mam swój las - mówił w Czwórce.
rozwiń zwiń

Czytaj także

W Polsce lesistość wzrasta. Wciaż przybywa drzew

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2019 16:04
Lasy Państwowe każdego roku sadzą około 500 milionów drzew. W Polsce od końca II wojny światowej lesistość zwiekszyła się o prawie 10 procent, a będzie jeszcze lepiej. 
rozwiń zwiń