Praliny z kaszy zamiast batonika

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2013 12:07
Słodycze robione w domu są dużo bardziej zdrowe od sklepowych słodkości. Warto poświęcić trochę czasu na gotowanie i poznać nowe smaki jak np. lody z oliwą z oliwek.
Audio

Magda Gendźwiłło wraz z mężem od 3 lat prowadzi bloga kulinarnego Crust and Dust, który w jednym z blogowych rankingów został utytułowany mianem Kulinarnego Bloga Roku 2012. Gendźwiłłowie gotują codziennie. - Czasem gotuję o 7.30 rano, żeby wyszły fajne zdjęcia na bloga. Trudny jest żywot blogera kulinarnego zimą - mówi blogerka.

Mimo że muszą wstawać troszkę wcześniej to wzamian dostają pyszne zdrowe jedzenie. - Słodycze robione w domu zawsze są zdrowsze od tych kupionych w sklepie - po pierwsze mają krótszą listę składników - mówi Magda Gendźwiłło. - Dodatkowo możemy zastąpić cukier syropem z agawy, miodem, sokiem jabłkowym lub sokiem ananasowym. Można dosypać trochę cynamonu, imbiru. Te wszystkie przyprawy sprawiają, że nasze słodycze naprawdę smakują - uzupełnia.

Ostatnio Magda odkryła praliny z kaszy jaglanej - dodaje do nich wiórki kokosowe, płatki migdałowe i zmiksowane rodzynki. Są też blogerki, które robią domowe żelki z soku, ksylitolu i agaru. Niezastąpiona w zdrowej kuchni maniaka słodyczy jest też gorzka czekolada - jej podstawowy atut to to, że nie pali się podczas podgrzewania i pieczenia.
Magda Gendźwiłło przyznaje, że mimo tego, że jej zdjęcia na jej blogu przedstawiają super potrawy, to jej też czasem w kuchni coś nie wychodzi - dowiedz się więcej o perypetiach kulinarnych blogerów, zdrowym gotowaniu w domu i burakach z załączonej rozmowy w "Poranku OnLine".
(pj)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Brytyjczycy wracają do kulinarnych korzeni

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2012 20:52
Na brytyjskie stoły powraca tradycyjna żywność, kiedyś wyparta przez ofertę supermarketów. Teraz i one zaczynają oferować lokalne produkty, dostępne do niedawna tylko w handlu specjalistycznym.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Magda Gessler: o tym, co jemy, decydują ludzie bez smaku

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2012 10:00
Gość Jedynki podkreśla, że kucharze są takimi samymi twórcami jak malarze. Ale żeby tworzyć dobre, piękne, nowe smaki potrzebny jest talent. Jedni go mają, inni nie...
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wielkie (za)mieszanie w studenckich garach

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2013 08:15
Studencka kuchnia nie kojarzy się z wyszukanymi potrawami. Student zazwyczaj bazuje na słoikach od mamy. Okazuje się jednak, że nie każdy.
rozwiń zwiń