Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy. Jak zaparzyć tę idealną?

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2018 15:54
Najczęściej podawana na gorąco w Europie pojawiła się ok. XVI wieku i szturmem podbiła nasze serca. Chodzi oczywicie o kawę, która 29 września obchodzi swoje święto.
Audio
  • Przygotuj kawę z baristą Marcinem Michalikiem (Sobotologia/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: StockSnap/Pixabay

Czy wyobrażacie sobie dzień bez filiżanki kawy? W Polsce podawana jest na tysiące sposobów: z mlekiem, słodzona cukrem, miodem lub stewią, parzona w ekspresie przelewowym, w kawiarce lub pod ciśnieniem. W areopressie i za pomocą lejka zwanego dipperem. Która jest najlepsza? 

Przepis na aromatyczne espresso z Marcinem Michalikiem:

Arabika czy robusta? Brazylijska, etiopska, a może ta pochodząca z Indii? Rozpuszczalna, a może mielona, a jeśli mielić, to jak drobno? Jak wybrać i zaparzyć kawę idealną? O tym rozmawialiśmy z Marcinem Michalikiem ze szkoły baristów Colours of Coffee. Zapraszamy do wysłuchania nagrania i smacznego!

***

Tytuł audycji: Sobotologia

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał przygotowała: Ada Janiszewska

Gość: Marcin Michalik ze szkoły baristów Colours of Coffee

Data emisji: 29.09.2018

Godzina emisji: 8.16

ac/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Historia kawy. Po wiedeńsku, czyli rodem z Polski?

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2018 09:47
Ojczyzną rośliny, dzięki której mamy kawę, jest Afryka. Stamtąd kawowe krzewy dotarły do Azji. W Europie zaś jako pierwszy kawę zaczął parzyć Polak, Jerzy Kulczycki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kawa – pretekst do zatrzymania się i namiastka relaksu

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2018 11:00
Kawa to jeden z najchętniej spożywanych napojów, który według ekspertów, ma wiele pozytywnych właściwości. Mogą wpływać na poprawę funkcjonowania organizmu i usprawniać pracę mózgu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak powinno się pić kawę?  

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2018 16:30
- Na kawę nigdy nie jest za późno - mówi Robert Rybczyński, wicemistrz Polski w roastingu. Jego zdaniem, można ją pić o każdej porze dnia.
rozwiń zwiń