X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy. Jak zaparzyć tę idealną?

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2018 15:54
Najczęściej podawana na gorąco w Europie pojawiła się ok. XVI wieku i szturmem podbiła nasze serca. Chodzi oczywicie o kawę, która 29 września obchodzi swoje święto.
Audio
  • Przygotuj kawę z baristą Marcinem Michalikiem (Sobotologia/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: StockSnap/Pixabay

Czy wyobrażacie sobie dzień bez filiżanki kawy? W Polsce podawana jest na tysiące sposobów: z mlekiem, słodzona cukrem, miodem lub stewią, parzona w ekspresie przelewowym, w kawiarce lub pod ciśnieniem. W areopressie i za pomocą lejka zwanego dipperem. Która jest najlepsza? 

Przepis na aromatyczne espresso z Marcinem Michalikiem:

Arabika czy robusta? Brazylijska, etiopska, a może ta pochodząca z Indii? Rozpuszczalna, a może mielona, a jeśli mielić, to jak drobno? Jak wybrać i zaparzyć kawę idealną? O tym rozmawialiśmy z Marcinem Michalikiem ze szkoły baristów Colours of Coffee. Zapraszamy do wysłuchania nagrania i smacznego!

***

Tytuł audycji: Sobotologia

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał przygotowała: Ada Janiszewska

Gość: Marcin Michalik ze szkoły baristów Colours of Coffee

Data emisji: 29.09.2018

Godzina emisji: 8.16

ac/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Historia kawy. Po wiedeńsku, czyli rodem z Polski?

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2018 09:47
Ojczyzną rośliny, dzięki której mamy kawę, jest Afryka. Stamtąd kawowe krzewy dotarły do Azji. W Europie zaś jako pierwszy kawę zaczął parzyć Polak, Jerzy Kulczycki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kawa – pretekst do zatrzymania się i namiastka relaksu

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2018 11:00
Kawa to jeden z najchętniej spożywanych napojów, który według ekspertów, ma wiele pozytywnych właściwości. Mogą wpływać na poprawę funkcjonowania organizmu i usprawniać pracę mózgu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak powinno się pić kawę?  

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2018 16:30
- Na kawę nigdy nie jest za późno - mówi Robert Rybczyński, wicemistrz Polski w roastingu. Jego zdaniem, można ją pić o każdej porze dnia.
rozwiń zwiń