Francuskie rogaliki, pizza i hummus - zrób je w domu

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2020 13:40
Na czas izolacji wielu zrobiło duże zakupu. Czwórka proponuje, by polskie tradycyjne kluski i pierogi zastąpić kuchnią świata. 
Audio
  • Kulinarne przysmaki z całego świata - podpowiadamy jak je zrobić (Sobotologia/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: GANNA MARTYSHEVA/shutterstock.com

izabela balderas taco 1200.jpg
Kuchnia meksykańska. Taco - z czym to się je?

Niektórym brakuje potraw, które zwykle jemy w restauracjach. Francuskie ulubione rogaliki, które pałaszujemy z poranną kawą można zrobić w domu, choć jest to pracochłonne i niełatwe. Sylwia Sasal, znawczyni Francji, w Czwórce zdradza przepis jednego ze francuskich szefów kuchni. 

Na 30 rogalików potrzebujemy: 
1 kilogram mąki

140 g cukru

178 g soli

40 g świeżych drożdży lub 20 g suchych 

100 g masła

500 ml wody

do laminacji 500 g masła

dwa jajka do posmarowania

W robocie przez 5 minut wyrabiamy mąkę, wodę, drożdże, masło, cukier, sól. Musimy uzyskać elastyczną konsystencję. Następnie wkładamy ciasto do lodówki. - Wyjmujemy masło do laminacji. Rozwałkowujemy je miedzy arkuszami pergaminu - tak by uzyskać prostokąt o grubości 1 centymetra - mówi specjalistka. - Masło układamy na środku ciasta. Rozpoczynamy proces laminacji. Zawijamy masło w ciasto, rozwałkowujemy, składamy jeszcze raz i wkładamy do lodówki. Czynności te powtarzamy 3 razy - wyjaśnia. 

Po trzecim leżakowaniu w lodówce rozwałkowujemy ciasto na prostokąt i wycinamy trójkąty. Zawijamy je w kształt rogalika. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blasze i odkładamy na 3 godziny w ciepłe miejsce. Jak wyrosną, znów smarujemy jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Zmniejszamy temperaturę do 170 i wtedy pieczemy rogaliki - aż będą złote i chrupiące.  

zdjęcie ilustracyjne/pixabay zdjęcie ilustracyjne/pixabay

Rogaliki są pracochłonne i czasochłonne. Jeśli chcemy ugotować coś na szybko, to pamiętajmy, by wieczorem namoczyć ciecierzycę. W Czwórce Marta Gawrychowska, autorka bloga "Podróże od kuchni", poleca hummus - tradycyjną pastę, przysmak w Libanie i Izraelu. 

- Jedną z najtrudniejszych rzeczy w hummusie jest pamiętanie, aby ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej. Jeśli zapomni się o tym, to nie warto się zabierać do dalszej pracy - mówi specjalistka. - Ziarenka ciecierzycy musza być namoczone i rozmiękczone. Ja po takim moczeniu wymieniamy wodę na czystą, dodaję łyżeczkę sody i gotuję do całkowitego rozmiękczenia ziarenek. Miksuję. Dodaję sok z cytryny, czosnek, pastę tahini -wyjaśnia. 


Hummus z ciecierzycy można kupić w sklepach lub zrobić samodzielnie w domu. Hummus z ciecierzycy można kupić w sklepach lub zrobić samodzielnie w domu.

Szybka w kuchni jest też pizza. Choć ta wymaga chwili czasu, by ciasto urosło. Laura Marszałek z restauracji La Strada zdradza w Czwórce swój przepis na ten włoski specjał. 

Składniki na ciasto:

150 g zakwasu lub 15 g suchych drożdży
500 g mąki 00
350 g wody
10 g soli

Łączymy wodę i zakwas. Odstawiamy na 40 minut. Dopiero po tym czasie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem. Pieczemy w temperaturze 230 stopni przez kilka minut.

Laura Marszałek poleca samemu wybrać dodatki do pizzy. - Im mniej, tym lepiej - podkreśla i upieczoną pizze poleca poleca podać z płatkami migdałów i rukolą. 

zdj. ilustracyjne / Pixabay.com/Daria-Yakovleva zdj. ilustracyjne / Pixabay.com/Daria-Yakovleva

***

Tytuł audycji: Sobotologia

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał przygotowała: Weronika Puszkar 

Data emisji: 04.04.2020

Godzina emisji: 9:20

pj/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Historia kawy. Po wiedeńsku, czyli rodem z Polski?

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2018 09:47
Ojczyzną rośliny, dzięki której mamy kawę, jest Afryka. Stamtąd kawowe krzewy dotarły do Azji. W Europie zaś jako pierwszy kawę zaczął parzyć Polak, Jerzy Kulczycki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

DIY. Żel antybakteryjny domowej roboty. Jak to zrobić?

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2020 00:33
Koronawirus jest wirusem otoczkowym. To znaczy, że wszystkie środki, które niszczą tę otoczkę inaktywują wirusa.
rozwiń zwiń

Czytaj także

W czasach pandemii odległość ma znaczenie

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2020 08:35
Zachowując odpowiednią odległość mamy większe szanse na uniknięcie zarażenia.  - Prawdopodobnie wirus najlepiej przenosi się z dużymi kropelkami z dróg oddechowych, w czasie kaszlu czy kichania - mówi Ernest Kuchar, lekarz chorób zakaźnych. - Te duże kropelki wydostają się na odległość około metra - dodaje. 
rozwiń zwiń