"Tradycje kulinarne się zmieniają, ale wciąż łączą nas przy stole"

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2018 13:51
- Kultura jedzenia oznacza szacunek. Do produktu, przygotowania posiłku i jedzenia. Nawet jeśli mamy tylko dziesięć minut przerwy postarajmy się, żeby zjeść w spokoju ciesząc się smakiem - mówiła Dominika Wójciak autorka książki "Prosto, pysznie, do pudełka".
Audio
  • Dominika Wójciak o tym, jak przygotować zdrowy i smaczny lunchbox (Stacja kultura/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock/Rawpixel.com

marchew jedzenie warzywa 1200.jpg
Raw food. Podgrzewaj tylko do 48 stopni

Większość jej życia krąży wokół jedzenia. Na warsztatach, które prowadzi, opowiada Polakom o zdrowych zamiennikach codziennych posiłków. - Wbrew pozorom Polacy są bardzo ciekawi alternatywy dla posiłków, które znajdą z rodzinnych stołów. Lubią próbować nowości, eksperymentować w kuchni. Ludzie, którzy przychodzą na moje warsztaty nie traktują jedzenia tylko jako środka zaspokojenia głodu. Szukają czegoś więcej - opowiadała w studiu Czwórki. - Dla mnie jedzenie oznacza budowanie relacji, wyraz bliskości. Nie wyobrażam sobie rodziny, która nie je razem - dodawała.

Jak przez lata zmieniały się nasze nawyki kulinarne? Czy w kuchni wciąż ważna jest dla nas tradycja? Jak przygotować danie, które będzie proste w przygotowaniu, zrobione z dostępnych produktów i nada się na drugie śniadanie? O tym w nagraniu audycji. 

***

Tytuł audycji: Stacja Kultura

Prowadzi: Kasia Dydo

Gość: Dominika Wójciak (blogerka, autorka książek kulinarnych m.in. "Prosto, pysznie, do pudełka")

Data emisji: 9.05.2018

Godzina emisji: 10.15

ac/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Superżywność. Moda czy przepis na długie życie?

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2017 11:50
Ostatnio modny stał się termin superfood. Chodzi o superżywność - produkty, które mają odmładzać nasz organizm i uchronić nas przed rakiem, cukrzycą, udarami czy chorobami serca.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Magdalena Hajkiewicz: chcesz schudnąć? Zmień myślenie!

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2018 14:44
Badania pokazują, że jedynie co piątej osobie udaje się utrzymać wagę w okresie 6-8 miesięcy po zakończeniu diety. Jak w takim razie ożywiać się z głową i bez efektu jo-jo? 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nie musisz wydawać fortuny, aby wyglądać pięknie i zdrowo

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2018 13:30
Wszystko, czego potrzebujemy mamy w na wyciągnięcie ręki na przykład w naszej lodówce. Możemy zrobić domową maseczkę z ogórka, bazylii, mięty czy pietruszki - możliwości jest mnóstwo. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zamień kosmetyki na zdrowe koktajle i poczuj różnicę

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2018 15:31
Autorka książki "Soki i koktajle w minutę" Agata Ziemnicka-Łaska znalazła odpowiedź na to, jak ekspresowo zaspokoić potrzeby naszego organizmu i sprawić, że będziemy lepiej się czuć i wyglądać. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Raw food. Podgrzewaj tylko do 48 stopni

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2018 10:26
- Przy stosowaniu diety raw food dostarczamy sobie bombę witami, mikroelementów i wartości odżywczych. 75 procent rzeczy, które jemy powinniśmy jeść na surowo - mówi Karolina Szaciłło. - Pamiętajmy, że to nie jest model odżywiania na cały rok i nie dla każdego - dodaje. 
rozwiń zwiń