X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Myślisz, że widziałeś już wszystko? Tego jeszcze nie wiesz o jajkach

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2019 15:51
Jajko jajku nierówne. Zazwyczaj jemy kurze, ale przecież możemy sięgnąć po jajko gęsie, kacze, perlicze, przepiórcze czy strusie. Czym się różnią i jakie mają dla nas wartość? Tuż przed świętami wielkanocnymi sprawdziliśmy to w audycji "Stacja Nauka".
Audio
  • Co zawsze chciałeś wiedzieć o jajkach? (Stacja Nauka/Czwórka)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Avdeyukphoto/Shutterstock.com

Kura2 663x364.jpg
Jak wybrać dobre jajka i które kury rzeczywiście są szczęśliwe?

- Jajka przepiórcze są maleńkie, mają charakterystyczną skorupkę pokrytą plamkami, i proporcjonalnie większy udział żółtka niż w przypadku jaj kurzych. Zawierają sporo miedzi, żelaza i cynku, witamin z grupy B, to także skarbnica dobrze przyswajalnego fosforu - tłumaczyła dietetyk Magdalena Woźniak. - W lodówce możemy je przechowywać nawet trzy miesiące.

W białku jajek kaczych jest mniej wody, niż w białku kurzych, dlatego zbyt długo gotowane stają się "gumowate", dłużej też się je ubija. Jaja gęsie mają "charakterystyczny oleisty posmak", zawierają też dużo cholesterolu i są ciężkostrawne. Indycze zaś najlepsze są do wypieków? Dlaczego - o tym w nagraniu materiału reporterskiego, który przygotowała Oliwia Olczyk. W programie mówiliśmy też o życiu kur - sprawdziliśmy, czym różni się chów ściółkowy od wolnego wybiegu i co oznaczają symbole, jakimi oznakowane są jajka w sklepach. Zaś Mateusz Wójcik sprawdził, jak gotować jajka, by zawsze wychodziły nam odpowiednio twarde bądź miękkie - czy jest jakiś wzór, dzięki któremu można to wyliczyć?

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 18.04.2018

Godzina emisji: 12.15

kd/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Pogotowie kulinarne. Jak zdążyć do Świąt?

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2016 13:30
Jajka, żur, pasztet, baba wielkanocna i mazurek. Podpowiadamy, jak rozplanować przedświąteczne przygotowania, by ze wszystkim się wyrobić.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zosia i Kasia Pilitowskie: gdy coś się nie klei, dodaj do tego jajko

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2018 13:00
- Mówi się, że jest wszystkim, czego potrzeba. Potwierdza to nasza kultura, w której najważniejsze święta nie obejdą się bez tego produktu - mówiły Zofia i Kasia Pilitowskie, autorki książki "Jajko. Znakomite przepisy z jajkiem w roli głównej".
rozwiń zwiń