Ozon wyczyści jedzenie w naszej lodówce?

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2021 14:31
Dezynfekcja, odkażanie, ozonowanie towarzyszą nam na co dzień. Słyszymy o ozonowaniu ulic, wody, a co z ozonowaniem żywności. Czy możemy poddać jedzenie działaniu ozonu, a potem je zjeść?
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Andrey_Popov/shutterstock.com
odporność układ immunologiczny COVID maska pandemia shutter 1200 New Africa.jpg
Układ odpornościowy - co trzeba o nim wiedzieć w czasie pandemii?

Charakterystyczny zapach ozonu możemy wyczuć po wiosennej burzy. Ozonowanie jako proces kojarzy nam się z basenami, czyszczeniem butów, odświeżaniem klimatyzacji. To dobry sposób oczyszczania, pozbywania się zarodników i grzybów, bakterii i wirusów. Jak się okazuje możemy ozonować żywność, którą spożywamy.


Posłuchaj
04:54 czwórka stacja nauka 16.03.2021.mp3 O ozonowaniu żywności opowiada Kamil Wojtczak, doradca klienta (Stacja Nauka/Czwórka)

 


Do niedawna ozonowanie żywności, kojarzyło się głównie z utrwalaniem produktów spożywczych na skalę przemysłową. Jednak coraz częściej proces ten stosowany jest w naszych domach. - Dotyczy on głównie żywności o niskim stopniu przetworzenia, którą sami będziemy przetwarzać i przygotowywać w domowym zaciszu np. mięso, warzywa, owoce, zioła - mówi Kamil Wojtczak, doradca klienta w firmie Moc Soków. - Dzięki ozonowaniu możemy je oczyścić - dodaje. 

Owoce czy warzywa mogą być zanieczyszczone pestycydami czy herbicydami. W przypadku mięs mowa zwykle o bakteriach. 

- Proces ozonowania jest prosty. Polega jedynie na wystawienie produktów na działanie atmosfery wysyconej ozonem lub na działanie wody wysyconej ozonem - wyjaśnia specjalista. - Gdy używamy wody to wtedy proces nazywamy ozonowaniem na mokro - dodaje. 

Nie każdy rodzaj żywności da się moczyć. Orzechy, jeśli chcemy je dalej przechowywać będziemy ozonować na sucho, bo nie mogą być zawilgocone. - Produkty wysoko przetworzone nie nadają się do ozonowania, utrwalane są chemicznie i nie zawierają zanieczyszczeń - zdradza rozmówca Oliwii Krettek. - Jednak ozonowanie to zdrowsza alternatywa. Po pewnym czasie ozon sam rozpada się na tlen, nie ma ryzyka, że odpady jakieś pozostały z tego procesu - wyjaśnia. 

Czytaj także:

Do ozonowania niezbędnym jest nam specjalny sprzęt. Jak wyjaśnia Oliwia Krettek nie jest on specjalnie duży czy drogi. Dzięki niemy możemy wyozonować np. całą lodówkę, pozbyć się zanieczyszczeń z jedzenia, a także ścian lodówki czy opakowań. 


***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał: Oliwia Krettek

Data emisji: 16.03.2021

Godzina emisji: 12.41

pj

Czytaj także

Wąkrotka azjatycka - naturalny sposób na zdrowie

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2021 13:56
Wąkrotka szybko zyskuje popularność, ponieważ świetnie działa na nasze zdrowie: poprawia pamięć i koncentrację, a przede wszystkim ma zbawienny wpływ na skórę. Jak ją stosować?  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zielona herbata - dla zdrowia, urody i na nowotwory

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2021 16:00
Zielona herbata pobudza równie dobrze jak kawa, wpływa pozytywnie na koncentrację, w dodatku może być naszym eliksirem młodości. Nowe badania sugerują również, że przeciwutleniacz, który znajduje się w zielonej herbacie, zwiększa poziom ważnego białka przeciwnowotworowego, znanego jako "strażnik genomu".
rozwiń zwiń