Magia kompostu. Nie samą wodą żyją rośliny

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2022 15:11
Nie wystarczy nawadniać gleby, by nasze rośliny rosły piękne i wielkie. Naszym sprzymierzeńcem w ich uprawie jest kompost, którego możemy używać i do roślin na naszych działkach, i na dużych polach uprawnych. 
Kompost i kiszonki to naturalne nawozy wykorzystywane do poprawy jakości wzrostu roślin.
Kompost i kiszonki to naturalne nawozy wykorzystywane do poprawy jakości wzrostu roślin.Foto: Pixabay.com

Kompost to naturalny nawóz, który może poprawić jakość wzrostu roślin. Często składają się na niego pozostałości z obory, suche liście, wyrwane chwasty. Aby dowiedzieć się, jak dokładnie działa kompost i czym on jest, Maciej Wójcik wybrał się do Skierniewic, do stacji doświadczalnej SGGW. 

- Kompost to produkt powstały w procesie przemian mikroboiologicznych, materii organicznej z różnymi dodatkami - wyjaśnia profesor Wojciech Stępień. - Bazą jest tu materia organiczna, ale możemy wzbogacać go o różne materiały roślinne czy preparaty mikrobiologiczne. To proces biologiczny, w wyniku którego tworzy się jednorodny materiał, poprawiają się właściwości fizyczne i chemiczne - dodaje. 

Podczas procesu kompostowania, który połączony jest z wydzielaniem ciepła, następuje higienizacja. Jak wyjaśnia profesor Stępień, polega ona tym, że jeśli w materiale organicznym pojawiają się chorobotwórcze mikroorganizmy czy też jaja pasożytów, to ulegają one rozkładowi. Dzięki tym procesom kompost jest materiałem bezpiecznym, który możemy stosować do nawożenia roślin. 

Obecnie proces kompostowania wpisuje się w gospodarkę obiegu zamkniętego, tzw. biogospodarkę. - Leżąca gdzieś biomasa nie jest obojętna dla środowiska. Jeśli proces rozkładu zachodzi gdzieś na zewnątrz, to ulatnia się dwutlenek węgla i inne gazy  - zauważa naukowiec. - A zawarte w materiałach organicznych cenne składniki pokarmowe, a przede wszystkim energia zgromadzona w węglu, powinny zasilać glebę i pośrednio też rośliny - dodaje. 


Posłuchaj
05:42 czwórka stacja nauka 21.07.2022.mp3 O kompoście opowiada profesor Wojciech Stępień (Stacja Nauka/Czwórka)

 

Aby proces kompostowania zachodził sprawnie, to musimy uzyskać odpowiedni stosunek węgla do azotu. Z tego względu do kompostownika nie wrzucimy wszystkiego. - Musi tam być jakiś bogatszy materiał np. zielona trawa, w ostateczności możemy sięgnąć po formy mineralne, skorupki od jajek - wymienia rozmówca Macieja Wójcika. 

Kompostowy zapach

kompost ma zapach
Dziś proces kompostowania stosuje się również po to, by zmniejszyć uciążliwość zapachową odpadów. - Stoimy obok kompostu, w którym znajdują się odpady ściekowe i wcale nie czuć tego mocno - zauważa profesor. - Zupełnie inaczej by było, gdybyśmy byli na spacerze obok oczyszczalni. Dzięki kompostowaniu eliminujemy jedną z ważniejszych barier, czyli uciążliwość zapachową - podkreśla. 

Zobacz także: 

Powstanie dobrego kompostu wymaga czasu. Kompost powstaje około 6-7 tygodni. Takiego materiału już możemy użyć na działce, albo przerobić na granulat, który stosuje się w rolnictwie.

Komponując różne odpady w ramach kompostu, uzyskujemy produkt, który spełnia oczekiwania czy to danej gleby czy roślin. - Możemy tworzyć komposty na różne gleby i pod różne rośliny. Dobieramy go w zależności od tego, co chcemy uprawiać, czy mamy do czynienia z glebą kwaśną czy zasadową - opowiada profesor Stępień. 

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Weronika Puszkar

Materiał: Maciej Wójcik

Data emisji: 21.07.2021

Godzina emisji: 12.45

pj

Czytaj także

Jak stworzyć własny ogród w wielkim mieście?

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2019 10:00
Duże ogrody kojarzą nam się przede wszystkim z obszarami pozamiejskimi. Okazuje się jednak, że w sercu metropolii można mieć nie tylko własny ogród, ale w nim niebanalną roślinność. - Skrzydłokwiat, paprotki, bluszcze, aglaonema, to rośliny, które świetnie oczyszczają powietrze wokł nas - mówią Dagmara Malaca, Marzanna Włudyka. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ogród Nemo - podwodne uprawy przyszłością rolnictwa?

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2021 10:18
U wybrzeży Włoch powstał Ogród Nemo, czyli zespół podwodnych szklarni z warzywami. Od starożytnych tarasów ryżowych w Yunnan po nowoczesną pionową hydroponikę, rolnictwo przybiera wiele różnych form.
rozwiń zwiń