Trendy na rynku pracy. O czym powinni wiedzieć studenci?

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2022 14:30
Pandemia zmieniła model funkcjonowania wielu firm. Co to oznacza dla ludzi którzy teraz wybierają kierunki studiów i planują swoją przyszłość?
Nowelizacja Kodeksu przewiduje także wprowadzenie pracy zdalnej na wniosek samego pracownika.
Nowelizacja Kodeksu przewiduje także wprowadzenie pracy zdalnej na wniosek samego pracownika.Foto: shuterstock/ Vadym Pastukh

Nowa rzeczywistość wymusiła na nas postawy, które, jak przewiduje Justyna Pokojska z Instytutu Socjologii UW, mogą się utrzymać na dłużej w pracy zawodowej Polaków. - To co pokazała pandemia i co okazało się w tym momencie zbędne, to niezliczona liczba spotkań, które odbywaliśmy w ramach obowiązków zawodowych. Spotkania w takich ilościach nie są konieczne, a nawet są problematyczne i mam wrażenie, że do tego chyba nie wrócimy - tłumaczyła w Polskim Radiu. Jednak największą odczuwalną zmianą jest podejście do sposobu świadczenia pracy. Po lockdownie wielu osób przyznaje, że preferuje zdalny lub hybrydowy model pracy. W ten sposób zarówno pracownicy jak i pracodawcy wysyłają sygnały, że nie ma już powrotu do działalności w systemie pracy sprzed marca 2020 roku. Porozmawiamy o tym z Radosławem Pawlakiem z Trainings Team Leader.

Po godzinie 16.00 poznamy Aleksandrę Poźniak. Ola jest Ukrainką, która od kilku lat mieszka w Polsce. Studiowała w Warszawie, a dzisiaj angażuje się w pomoc swoim rodakom - jest tłumaczką w szpitalu i działa też w gronie ratowników medycznych jako wolontariuszka.

Zastanowimy się też, jak będzie podany posiłek przyszłości? Przewidywane przeludnienie oraz brak wystarczającej ilości pożywienia i wody budzą lęk i skłaniają do smutnych refleksji. Zdaniem Anny Maciszyn już teraz powinniśmy zwrócić uwagę na to, co jemy i jak jemy. Absolwentka kierunku School of Form Uniwersytetu SWPS, stworzyła naczynia przyszłości, które uwrażliwiają nas na racjonalne spożywanie posiłku i niemarnowanie jedzenia. Zestaw złożony z czterech obiektów porcelanowych oraz trzech ze stali nierdzewnej powstał dzięki analizie tego, jak oddziałują na nas naczynia i ich kształty.

***

Na audycję Czat Czwórki zapraszamy we wtorek (16.08) po godz. 15.05. Program poprowadzi Piotr Firan.

kul


Zobacz więcej na temat: Czwórka praca mobilna praca

Czytaj także

Spotkania online - jak wygląda digitalowy savoir-vivre?

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2022 11:50
Jak przygotować się do spotkania online, co gdy w trakcie do drzwi zadzwoni kurier? Dlaczego wirtualne tło powinno być ostatecznością? Na te i wiele innych pytań można znaleźć odpowiedź w poradniku "Savoir-vivre w czasie spotkań online i webinarów".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Praca za granicą. Gdzie i jak jej szukać?

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2022 18:00
Staż, praca stała lub sezonowa poza granicami naszego kraju ma wiele zalet - pozwala nawiązać nowe kontakty, podszkolić język obcy i poszerzyć zawodowe horyzonty. 
rozwiń zwiń