X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

"Weźmij miodu" dla choleryka i melancholika

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2018 11:00
- W książce Stanisława Czernieckiego z 1682 roku, najstarszej polskiej książce kucharskiej, miód występuje tylko cztery razy - mówi Piotr Zwierzchowski, ekspert z Muzeum Króla Jana III w Wilanowie. - Wbrew pozorom świadczy to jego ogromnej popularności - dodaje. 
Audio
  • Piotr Zwierzchowski opowiada o znaczeniu pszczół - dawniej i dziś (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock

- W dawnych czasach miód był popularny, jako jeden z niewielu słodziw - podkreśla gość Beaty Kwiatkowskiej. - W literaturze XVI i XVII wieku , czyli tej którą zajmujemy się w Muzeum, odnajdujemy liczne wzmianki o miodzie. Wtedy nie znano cukru buraczanego, był trzcinowy, dość drogi i trudno dostępny. Każdy kucharz dodawał miodu do swoich dań - dodaje.

Dawniej wierzono, że pszczoły i inne owady wywodzą się ze zgniłości, z martwego zwierzęcia. Pszczoły miały pochodzić z bydła, królowa wychodzić z jego głowy Piotr Zwierzchowski

W dawnych recepturach dań nie podawano gramatur. Ograniczano się do napisania: "Weźmij woła", "weźmij kardamonu" czy "weźmij miodu". Już wtedy też znano jego dobroczynne, zdrowotne działanie. - Kuchnia i medycyna przenikały się. Stosowano tzw. kuchnię humoralną, pod dany typ osobowości - mówi Piotr Zwierzchowski. - Miód, jako produkt ciepły i suchy, zalecany był cholerykom i melancholikom - dodaje. 

pszczoły_1200.jpg

"Historia pszczół" - nienużąca pogadanka o pszczołach

Dobroczynne działania miodu znał też nadworny lekarz królowej Marii Kazimiery, Jan Fryze, i skwapliwie go wykorzystywał. Król Jan III również gustował w miodowych smakołykach, a duże znaczenie pszczół w tamtym okresie odzwierciedlone jest na plafonach Pałacu w Wilanowie. Jakie znaczenie ma miód dziś? Co ma z nim wspólnego architektura i design? Czym jest bartnictwo i co jedzą pszczoły? O tym w nagraniu audycji. 

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Piotr Zwierzchowski (Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie)

Data emisji: 19.08.2018

Godzina emisji: 15.11

pj/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Schronisko dla roślin - jak działa takie miejsce?

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2018 11:25
Czasem naszym roślinom brakuje słońca, czasem mają za dużo wody. Gdy zaczynają więdnąć, najczęściej po prostu je wyrzucamy. Ale, jak przekonuje Katarzyna Dziedzic, współzałożycielka Schroniska dla roślin, jest sposób na to, by dać im drugie życie i dobry dom.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Lublin sprzed lat - raj dla fashionistek i łowców sensacji

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2018 10:20
Lublin, tak jak inne miasta w kraju, aktywnie włączył się w obchody 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości. Jednym z punktów programu są mikrowyprawy "Czuję miętę do Lublina", które pozwalają poznać miasto z 1918 roku.
rozwiń zwiń