X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Co byśmy jedli, gdyby nie produkty z importu?

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2017 15:32
Czy składniki, które pojawiają się na polskim stole na pewno są polskie? - Nie zdajemy sobie sprawy, skąd biorą się warzywa czy przyprawy, choć producenci informują nas o kraju pochodzenia na opakowaniach. Cynamon, czy goździki już się nam "opatrzyły", a przecież są egzotyczne - mówiła Joanna Lewandowska z Kwiatowej Manufaktury.
Audio
  • Razem z Joanną Lewandowską przyglądaliśmy się zawartości naszych codziennych posiłków i sprawdzaliśmy, skąd pochodzą (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Czy warzywa, które tradycyjnie goszczą na naszych stołach są naprawdę polskie? (zdjęcie ilustracyjne)
Czy warzywa, które tradycyjnie goszczą na naszych stołach są naprawdę "polskie"? (zdjęcie ilustracyjne)Foto: Julia Swan/Shutterstock.com

mięso surowe 1200x660.jpg
Sztuka mięsa. Jemy ze względu na umami

Jak przekonuje Joanna Lewandowska na to, co dziś uznajemy za produkt polski, warto spojrzeć przez pryzmaty historii. - I sięgnąć aż do pierwszych europejskich wypraw za morza i oceany - mówiła ekspertka. - Bo one przede wszystkim miały wpływ na to, co na talerzach znajdowało się już w czasach Jana III Sobieskiego - tłumaczyła i zdradzała, jak wówczas wyglądały polskie posiłki. W programie sprawdziliśmy także m.in., ile polskości jest w klasycznym obiedzie, czyli w schabowym z ziemniakami i mizerią oraz zupie pomidorowej z ryżem. Okazało się, że niewiele. - Schab można zastąpić dziczyzną, a korzenne przyprawy z odległych krain - macierzanką z lasu - mówiła Joanna Lewandowska.

Zobacz także: Polska kuchnia. Jak gotowano sto lata temu? <<<


hobbit pap 1200.jpg
Kuchnia śródziemia, czyli jak przytyć z hobbitami

Dlaczego przed laty w Polsce stosowało się do każdego posiłku jak najwięcej korzennych przypraw? Kiedy nad Wisłą pojawiły się ziemniaki i dlaczego pierwotnie uprawiane były jako kwiaty cięte? I co stało się, że pasternak, obecny na naszych stołach od XVII w., nagle z nich zniknął i dopiero od niedawna powraca do łask? Zapraszamy do wysłuchania nagrania rozmowy ze studia Czwórki.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Materiał przygotowała: Kaja Zemła

Gość: Joanna Lewandowska (Kwiatowa Manufaktura)

Data audycji: 23.04.2017

Godzina audycji: 15.08

kd/mc

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Ania Starmach: marchewka i kalafior są piękne

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2016 16:00
Z siostrą Agatą, autorką ilustracji, wydała właśnie książkę kulinarną dla dzieci "Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni". O tym szczególnym wydawnictwie, łączącym kuchnię i sztukę, opowiada Beacie Kwiatkowskiej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Lucyna Ćwierczakiewiczowa - kulinarna gwiazda XIX wieku

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2017 17:00
Znana z ciętego języka i uszczypliwych uwag, w teatrach zajadała się czekoladkami i kąśliwie komentowała grę aktorów. - Lucyna Ćwierczakiewiczowa jako pierwsza zaczęła uczyć Polaków gotować. Gdyby żyła dziś, byłaby królową internetu - mówi dziennikarka i blogerka Monika Kucia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sezonowe warzywa. "Nadchodzi czas pietruszki"

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2017 13:20
- Sezonowe warzywo jest dobre dla zdrowia, dla portfela i dla środowiska. Chciałabym, żeby z dodatku do kotleta awansowało na pełnowartościowe danie - przekonuje Dominika Wójciak, autorka książki "Sezonowe warzywo".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Szybki i łatwy sposób na idealny makaron. Bez gotowania w garnku!

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2017 19:40
Makaron stanowi podstawę wielu kuchni na świecie, a smakosze podkreślają nie tylko jego walory smakowe, ale też łatwy i szybki sposób przygotowania. Okazuje się, że może być jeszcze prościej.
rozwiń zwiń