Co byśmy jedli, gdyby nie produkty z importu?

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2017 15:32
Czy składniki, które pojawiają się na polskim stole na pewno są polskie? - Nie zdajemy sobie sprawy, skąd biorą się warzywa czy przyprawy, choć producenci informują nas o kraju pochodzenia na opakowaniach. Cynamon, czy goździki już się nam "opatrzyły", a przecież są egzotyczne - mówiła Joanna Lewandowska z Kwiatowej Manufaktury.
Audio
  • Razem z Joanną Lewandowską przyglądaliśmy się zawartości naszych codziennych posiłków i sprawdzaliśmy, skąd pochodzą (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Czy warzywa, które tradycyjnie goszczą na naszych stołach są naprawdę polskie? (zdjęcie ilustracyjne)
Czy warzywa, które tradycyjnie goszczą na naszych stołach są naprawdę "polskie"? (zdjęcie ilustracyjne)Foto: Julia Swan/Shutterstock.com

mięso surowe 1200x660.jpg
Sztuka mięsa. Jemy ze względu na umami

Jak przekonuje Joanna Lewandowska na to, co dziś uznajemy za produkt polski, warto spojrzeć przez pryzmaty historii. - I sięgnąć aż do pierwszych europejskich wypraw za morza i oceany - mówiła ekspertka. - Bo one przede wszystkim miały wpływ na to, co na talerzach znajdowało się już w czasach Jana III Sobieskiego - tłumaczyła i zdradzała, jak wówczas wyglądały polskie posiłki. W programie sprawdziliśmy także m.in., ile polskości jest w klasycznym obiedzie, czyli w schabowym z ziemniakami i mizerią oraz zupie pomidorowej z ryżem. Okazało się, że niewiele. - Schab można zastąpić dziczyzną, a korzenne przyprawy z odległych krain - macierzanką z lasu - mówiła Joanna Lewandowska.

Zobacz także: Polska kuchnia. Jak gotowano sto lata temu? <<<


hobbit pap 1200.jpg
Kuchnia śródziemia, czyli jak przytyć z hobbitami

Dlaczego przed laty w Polsce stosowało się do każdego posiłku jak najwięcej korzennych przypraw? Kiedy nad Wisłą pojawiły się ziemniaki i dlaczego pierwotnie uprawiane były jako kwiaty cięte? I co stało się, że pasternak, obecny na naszych stołach od XVII w., nagle z nich zniknął i dopiero od niedawna powraca do łask? Zapraszamy do wysłuchania nagrania rozmowy ze studia Czwórki.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Materiał przygotowała: Kaja Zemła

Gość: Joanna Lewandowska (Kwiatowa Manufaktura)

Data audycji: 23.04.2017

Godzina audycji: 15.08

kd/mc

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Ania Starmach: marchewka i kalafior są piękne

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2016 16:00
Z siostrą Agatą, autorką ilustracji, wydała właśnie książkę kulinarną dla dzieci "Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni". O tym szczególnym wydawnictwie, łączącym kuchnię i sztukę, opowiada Beacie Kwiatkowskiej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Lucyna Ćwierczakiewiczowa - kulinarna gwiazda XIX wieku

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2017 17:00
Znana z ciętego języka i uszczypliwych uwag, w teatrach zajadała się czekoladkami i kąśliwie komentowała grę aktorów. - Lucyna Ćwierczakiewiczowa jako pierwsza zaczęła uczyć Polaków gotować. Gdyby żyła dziś, byłaby królową internetu - mówi dziennikarka i blogerka Monika Kucia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sezonowe warzywa. "Nadchodzi czas pietruszki"

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2017 13:20
- Sezonowe warzywo jest dobre dla zdrowia, dla portfela i dla środowiska. Chciałabym, żeby z dodatku do kotleta awansowało na pełnowartościowe danie - przekonuje Dominika Wójciak, autorka książki "Sezonowe warzywo".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Szybki i łatwy sposób na idealny makaron. Bez gotowania w garnku!

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2017 19:40
Makaron stanowi podstawę wielu kuchni na świecie, a smakosze podkreślają nie tylko jego walory smakowe, ale też łatwy i szybki sposób przygotowania. Okazuje się, że może być jeszcze prościej.
rozwiń zwiń