"Rączka gotuje". Śląska kuchnia w nowej wersji

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2019 16:50
- Gotuję od dekad, a na moim programie wychowały się całe pokolenia. Wiele osób pyta o klucz do sukcesu - moim zdaniem najważniejsze jest to, by być autentycznym - mówił Remigiusz Rączka, autor programu kulinarnego "Rączka gotuje".
Audio
  • Remigiusz Rączka - Kolberg śląskiej kuchni (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Remigiusz Rączka (autor programu kulinarnego Rączka gotuje)
Remigiusz Rączka (autor programu kulinarnego "Rączka gotuje")Foto: Kamil Jasieński/Czwórka

Kiedyś na stołach restauracyjnych królowała kuchnia świata. Dziś każdy szanujący się kucharz ma w karcie dania kuchni regionalnej Remigiusz Rączka

- Widzowie są dobrymi obserwatorami i naprawdę testują moje przepisy. Gdyby coś było nie tak od razu otrzymałbym informację zwrotną. Staram się, żeby to, co robię było autentyczne i robione z sercem. Pewnych rzeczy nie da się udawać - przekonywał gość Czwórki.

A wszystko zaczęło się od konkursów gwarowych, w których umiejętności uczestników oceniali m.in. Kazimierz Kutz, Jan Miodek czy Dorota Simonides. - Koniec lat 90. okazał się renesansem śląskiej godki. To, co jeszcze w latach 80. było piętnowane, w latach 90. stało się atrybutem. Pojawiła się propozycja poprowadzenia programu telewizyjnego. Na początku nie widziałem siebie w tej roli, nie miałem żadnego przygotowania dziennikarskiego, ale wypadki potoczyły się jak kula śnieżna - opowiadał.

Jak wyglądały początki jego kulinarno-telewizyjnej kariery? Skąd pojawiła się u niego pasja do gotowania? Jakie smaki można znaleźć w jego programach kulinarnych? Dlaczego nazywa siebie Kolbergiem kuchni śląskiej? Zaprazamy do wysłuchania rozmowy. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Goście: Remigiusz Rączka (autor programu kulinarnego "Rączka gotuje")

Data emisji: 31.07.2019

Godzina emisji: 8.25

ac/kd

Czytaj także

The Food Emperor - odkrywamy tajemnice youtubera

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2016 14:42
Jest jedną z najbardziej tajemniczych osobistości YouTube'a. Rzadko pojawia się w mediach i nigdy nie pokazuje twarzy. W Czwórce zagościł The Food Emperor.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kultowe książki kucharskie. "Sztuka fermentacji" to biblia kiszenia

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2019 12:52
- Moda na kiszonki w Polsce trwa cały czas - mówi Michał Kępiński, kucharz. - Dziś możemy mówić o modzie na fermentowanie produktów, których do tej pory nie kisiliśmy - dodaje. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Śląski hip-hop trafił do muzeum

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2019 13:00
1993 rok to data założenia zespołu Kaliber 44, 2003 rok to ostatni koncert Paktofoniki. Te daty to też cezura czasowa wyjątkowej ekpozycji "Zajawka. Śląski hip-hop 1993-2003" w Muzeum Śląskim w Katowicach. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dima Garbowski: najbardziej brakowało mi ukraińskich smaków

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2019 13:15
Decyzja o wyjeździe z Ukrainy zajęła im rok. Jak pisze w swojej książce Dima - 365 przegadanych wieczorów. W końcu wybór padł na Warszawę. Dlaczego zdecydowali się wybrać właśnie to miasto i czy czują się w nim, jak w domu?
rozwiń zwiń