X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

"Nowa Jadłonomia" - wegańska kuchnia całego świata

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2017 09:06
"Nowa Jadłonomia" to efekt wieloletnich podróży przez ponad 50 różnych państw na całym świecie. Jej autorka Marta Dymek szukała bowiem inspiracji do swoich przepisów kulinarnych w każdym niemal zakątku globu.
Audio
  • Podróże kulinarne i wegańska dieta na świecie - rozmowa z Martą Dymek (Pierwsze słyszę/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Morar Traian Ioan/Shutterstock.com

sałatka grecka feta 1200.jpg
Dieta śródziemnomorska - zbawienie dla mózgu?

- Niestety nie była to jedna długa podróż dookoła świata, wybierałam się w konkretne miejsca, zabierając ze sobą plecak i karimatę - wspominała w Czwórce. Jak przekonywała większość z tych wypraw była inspirująca. - Poznawałam nowe ciekawe smaki, które od razu mogłam zaadaptować na bloga czy do książki. Ale uczyłam się także gdzie są granice jedzenia i co jest "pyszne", a co jest "nie pyszne". W Azji uwielbianą konsystencją jest coś na pograniczu meduzy, galarety, kisielu, a dla nas to jest nie do zjedzenia - opowiadała w Czwórce.

Marta Dymek Zanim zacznę przygotowywać danie według jakiegoś przepisu, ono z reguły już jest "ugotowane" w mojej głowie. Zapisując przepis już ustalam, czym je doprawię i jak ma ono wyglądać.

Gdzie znajduje się "wegańskie centrum Europy" według Marty Dymek, jak udawało jej się unikać potraw mięsnych na szlaku i jak przygotować się do wielotygodniowej podróży kulinarnej? O tym w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki.

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Marta Dymek (autorka bloga Jadlonomia.com)

Data emisji: 24.05.2017

Godzina emisji: 8.10

kd/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Dzień Wegetarianina - jak odstawić mięso?

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2016 14:40
Etyczny, ekologiczny albo zdrowotny - powodów przejścia na dietę bezmięsną może być wiele. W Dniu Wegetarianina podpowiadamy, jak zrezygnować z produktów odzwierzęcych, by sobie nie zaszkodzić.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wielkie starcie u Filipa Chajzera. Mięsożercy kontra wegetarianie

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2016 20:00
W kolejnej audycji z cyklu "Piątek, Piąteczek, Piątunio" Filip Chajzer, jego reporterzy i goście audycji stoczyli wielką batalię o to, co powinniśmy jeść.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Bakłażany na stół" - kulinarne nowinki PRL-u

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2016 09:55
Brokuły, cykoria, endywia, sałata rzymska czy jarmuż - 37 lat temu w Polsce warzywa te nie często gościły na domowych stołach, jednak już wtedy na antenie Czwórki przekonywaliśmy o ich walorach.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pączki z kwitnących drzew prosto na talerz

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2017 11:00
Z bazi można zrobić rozgrzewający napar, pąki wierzby i topoli pomogą przy przeziębieniu, a pąki lipy warto zjadać tuż po zerwaniu, bo wtedy są najsmaczniejsze. O tych oraz innych właściwościach kwitnących roślin w Czwórce opowiedziały chemiczki i twórczynie naturalnych kosmetyków Marta Remplewicz i Zofia Marciniak.
rozwiń zwiń