Granat - najzdrowszy od starożytności

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2021 08:42
- Wielka szkoda, że jeszcze tak mało jada się granatów w Polsce, bo to jeden z najzdrowszych owoców na świecie - mówi dietetyczka, Hanna Stolińska i zdradza sposób na bezproblemowe obieranie tych owoców. 
Granat
Granat Foto: pixabay
Barszcz buraki zakwas 1200.jpg
Buraki - superwarzywa, po które warto sięgnąć

Granaty wielkością przypominają jabłka, ale w przeciwieństwie do dobrze znanych nam owoców maja znacznie grubszą skórkę. Ich jadalna cześć to niewielkie, czerwone, słodkie nasiona, które po oddzieleniu od skórek możemy bezpośrednio spożywać. Ludzkości znane są od starożytności.

Posłuchaj
02:35 czwórka ndt 12.03.2021 granat 1.mp3 Hanna Stolińska opowiada o dobroczynnych właściwościach granatu (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)

-  Granat zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy, polifenoli, antyoksydantów, antycyjanianów, flawonoidów - wymienia rozmówczyni Mateusza Kulika. - Związki te mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne. Zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych, chorób układu krążenia, cukrzycy - podkreśla. 

Pestki granatu są doskonałym dodatkiem do owsianek, koktajli, deserów, ale możemy je też zjadać same, jako przekąskę. - To fajny bezpieczny produkt, nie ma działania alergizującego - dodaje. 

Zdarza się, że nie jemy granatów, bo zniechęca nas konieczność wydłubywania nasion, oddzielania ich od skórek. Hanna Stolińska podpowiada, że ten proces bardzo ułatwia przekrojenie granatu na pół i zanurzenie go w zimnej wodzie. - Pod wodą bez problemu oddzielimy ziarenka, będą one opadały na dno, skąd będzie łatwo je zebrać - podpowiada. 

Granaty bywają drogie, są owocami sezonowymi. Ale doskonałą alternatywą dla ziarenek granatu jest sok z tego owocu. - Możemy go kupić w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością - mówi rozmówcą Czwórki. - Ważne by w swym składzie nie miał dodatkowego cukru - dodaje.

Czytaj także:

shutterstock jajka gotowanie 1200.jpg
Jajka są zdrowe - przygotuj nitamago

Granat pasuje do deserów, ale też do bardziej wytrawnych przekąsek, jak sałatki. Arek Płoński, szef kuchni proponuje: Sałatkę na bazie owoców granatu, sera gorgonzola i szynki prosciutto

  • miks sałat 250 gramów
  • kilka listków szynki prosciutto - około 80 gramów
  • kawałek sera gorgonzola
  • 1 cytryna
  • pestki słonecznika lub dyni
  • łyżeczka miodu
  • garść świeżych liści mięty
  • oliwa
  • owoc granatu
  • pestki dyni

Posłuchaj
02:37 czwórka ndt 12.03.2021 granat 2.mp3 Przepis na sałatkę na bazie owoców granatu, sera gorgonzola i szynki prosciutto - poleca Arek Płoński, szef kuchni (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)

 

Płuczemy sałaty i mięte. Osuszamy. Przekładamy na talerze. Myjemy granat, osuszamy i wydobywamy orzeźwiające pestki. Posypujemy pestkami sałaty. Szynkę kroimy w wąskie paski i posypujemy całość.
Lekki słodki sos: siekamy drobno listki mięty, wsypujemy do miski dodajemy oliwę, miód i sok z cytryny.

Polewamy sałaty sosem.
Na patelni prażymy pestki dyni lub słonecznika i posypujemy nimi sałatki.

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzi: Jakub Jamrozek

Materiał: Mateusz Kulik

Data emisji: 12.03.2021

Godzina emisji: 7.31, 8.31

pj

Czytaj także

Cortland, Kosztela, Fantazja, Reneta – czas na jabłka!

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2020 12:35
Królują jesienią, kuszą swoją barwą, smakiem i zapachem. Pięknie wyglądają i doskonale smakują, a przy okazji są zdrowe. Brytyjczycy mówią „Zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny” - sprawdzamy, jak to z tym jest.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Rozmaryn - zioło młodości

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2021 13:00
Rozmaryn to świetny dodatek do mięs, do wołowiny, cielęciny i wieprzowiny, ale także do ryb i innych potraw, którym nada wyrazisty smak i zapach. Najczęściej spotykany jest w krajach basenu Morza Śródziemnego, a w Hiszpanii, Grecji, Włoszech, czy na Bałkanach rośnie w ogródkach, albo na ulicy. 
rozwiń zwiń