Kuchnia grecka w Polsce smakuje inaczej

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2020 13:00
Grecy nie stosują skomplikowanych przepisów, więc dania tamtejszej kuchni można przyrządzić w kilka lub kilkanaście minut. Ale zdarza się, że potrawy z greckiego stołu przyrządzane w Polsce, zaskakują rodowitych mieszkańców krajów basenu Morza Śródziemnego. 
Smaki kuchni greckiej
Smaki kuchni greckiejFoto: Oleksandra Naumenko/shutterstock.com

Sałatka grecka w Polsce jesienią czy zimą nie będzie smakować tak dobrze, jak w Grecji. Bo niezbędnym składnikiem są w niej promienie słońca Yannis Harutyun Margaryan

Sałatka bez sałaty

- Sałatka grecka, czyli horiatiki, to jedno z najbardziej znanych dań. W Grecji podaje się je bez sałaty - mówi szef kuchni Yannis Harutyun Margaryan. - Najważniejszy jest tu smak słońca. Warzywa takie jak pomidory, ogórki i papryka, czerwona cebula muszą być dojrzałe, muszą pachnieć, bo tak naprawdę to węch jest najważniejszym narzędziem do przygotowania tej potrawy.

Posłuchaj
18:54 [CZWORKA]Nie na zarty 12 grudzień 2020 grecja.mp3 Jak smakuje Grecja? (Nie na-żarty/Czwórka)

Warzywa myjemy, nie obieramy, za to - zgodnie z grecką tradycją - kroimy w duże kawałki. - Na to kładziemy gruby plaster sera feta, dodajemy oliwki z pestkami, skrapiamy grecką oliwą i posypujemy oregano - podpowiada gość Czwórki. - I proszę pamiętać, że sałatki greckiej nie robi się z wyprzedzeniem. Przyrządzamy ją bezpośrednio przed podaniem na stół.

Jeśli chcemy "odchudzić" świąteczne menu, zamiast gołąbków zróbmy liście winogron faszerowane ryżem i miętą Yannis Harutyun Margaryan 

Ryba po grecku, czyli polski bigos z mintajem

Kiedy Grecy próbują naszej ryby po grecku są zdziwieni, ponieważ ta popularna w Polsce potrawa w Grecji jest zupełnie nieznana. - Kiedy po raz pierwszy zamówiłem to danie w restauracji, pomyślałem, że to po prostu bigos z rybą, który w kuchni greckiej nie występuje pod żadną postacią - opowiada kucharz. -  To polskie danie, szczególnie popularne w okresie świąt Bożego Narodzenia. W greckiej kuchni serwuje się potrawy z warzyw duszonych w oliwie oraz ryby, także w wersji na zimno, ale smakują one zupełnie inaczej.

Zobacz także:

Zanim Grecy zasiądą do jedzenia, podają na stół jednocześnie wszystkie dania, które będą wchodzić w skład posiłku. Obiad czy kolacja mają zachwycać nie tylko podniebienie, ale i oczy, dlatego wszystko serwuje się jednocześnie, co daje wrażenie obfitości i różnorodności.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Yannis Harutyun Margaryan (szef kuchni, Be Diet Catering)

Data emisji: 12.12.2020

Godzina emisji: 17.15

kul

Czytaj także

Jambalaya - smakuje najlepiej przy nowoorleańskim jazzie

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2020 07:33
Jambalaya to potrawa prosto z amerykańskiej Luizjany. Przypomina trochę gulasz lub gęstą zupę, a żeby ją przygotować potrzeba kilku odmian mięsa lub owoców morza, warzyw, przypraw, bulionu i długo gotowanej zasmażki. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Fish and chips - jak przyrządzić w domu brytyjską klasykę?

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2020 09:30
Fish and chips, czyli ryba w panierce podawana z frytkami, to jedna z najbardziej znanych brytyjskich potraw. Jak podkreśla mistrzyni kuchni Alicja Strasburger, każdy, kto wybrał się na Wyspy, powinien choć raz jej spróbować. - To kultowe danie - mówiła gość Czwórki. 
rozwiń zwiń