Jagoda w koronie. O kulinarnym klejnocie Polski

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2022 11:30
Jagodzianki zna każdy, dla wielu to właśnie ich smak jest symbolem lata. Ta niepozorna bułeczka to nic innego jak drożdżowe ciasto, rozpływające się w ustach jagodowe nadzienie i słodka kruszonka.
Smak jagodzianek to smak wakacji
Smak jagodzianek to smak wakacjiFoto: shutterstock/vivooo

Jagodziankowa rewolucja

Na temat jagodzianek rozpisują się kulinarni eksperci, blogerzy i zwykli smakosze. Znaną warszawską testerką jagodzianek jest dziennikarka Basia Starecka. Na swoim blogu "Nakarmiona Starecka", przyznaje, że testowanie najlepszych jagodzianek Warszawy kosztowało ją parę sczerniałych zębów i przynajmniej jedną fałdę na brzuchu. - Z roku na rok jagodzianki zmieniają swoją formę. W latach 90. były suchymi bułami, maźniętymi jagodzianym nadzieniem. Teraz możemy mówić nawet o "jagodziankowej rewolucji". Przybywa w nich farszu, a ciasto jest wyrabiane z coraz lepszych składników - mówi gość Czwórki. - Dziś mamy do czynienia z "jagodowym klejnotem". Wypieki buzują świeżą jagodą, która strzela sokiem, jest jędrna i cieszy oko jagodowym kawiorem. 

Sezon na jagodzianki

Mówi się, że jagodzianki są przysmakiem początku lata, ale jak uspokaja gość Czwórki, sezon na jagodzianki wcale nie jest taki krótki. - Owszem, jagodziankowa fiksacja rozpoczyna się pod koniec czerwca, wraz z pojawieniem się pierwszych jagód. Najpierw pojawiają się one na południu Polski, a najdłużej czekają na nią mieszkańcy nadmorskich miasteczek i wsi. Ale jagodziankami możemy rozkoszować się nawet do połowy sierpnia - zaznacza dziennikarka i blogerka.

Kluczem jest doświadczenie

W czym zatem tkwi sekret tego wypieku? - Cały cymes polega na tym, żeby jagodziankę zawinąć w taki sposób, żeby ciasto było elastyczne i nie popękało w trakcie jedzenia. I choć klientom cukierni czy piekarni wydaje się, że to wszystko jest stosunkowo proste, zaręczam, że wymaga dużego doświadczenia - podkreśla rozmówczyni Mateusza Kulika. - Każdy z producentów jagodzianek ma swój własny patent na ten przepis. Niektórzy umieszczają ciasto w foremkach, dzięki czemu jagody się nie wysypują. Inni składają jagodziankę z dwóch okręgów ciasta na zasadzie puderniczki. Są też tacy, którzy zawijają ją jak pieroga z falbanką. 


Zdjęcie ilustracyjne Zdjęcie ilustracyjne

Zobacz także:

Jagodziankowe trendy

Ten wyjątkowy wypiek polskiej kuchni, przygotowywany w Olsztynku od lat 80. ubiegłego wieku, w 2017 roku trafił na ministerialną listę produktów tradycyjnych. - Fenomen olsztyneckich jagodzianek wywodzi się z prostoty, tradycyjnego przepisu na ciasto drożdżowe, a przede wszystkim z ilości jagód włożonych do środka bułeczek - można przeczytać w opisie produktu na stronie resortu rolnictwa. I choć jagodzianka stała się kulinarnym symbolem Olsztynka, a mieszkańcy i turyści uważają je za główny lokalny przysmak, to bułeczki te zna cała Polska. Kupujemy je w cukierniach, piekarniach, wielu po swe ulubione jagodzianki jedzie przez pół miasta. Ci, którzy mają odrobinę więcej wolnego czasu, idą do lasu zebrać jagody, by umieścić je w sercach swych drożdżowych wypieków. - Zauważam też nowy trend - na razie w postaci kilku jagodzianek - który może zaowocować kolejnymi doznaniami: do bułeczek dodawane są nieoczywiste "smaczki". Miałam okazję spróbować jagodzianki, która okraszona była cytrynowym lukrem i oprószona skórką z cytryny. Nad Bałtykiem jadłam też taką, do której ciasta użyto wody z kwiatu pomarańczy. To przeniosło smak jagody w zupełnie inny wymiar - dodaje Basia Starecka. 

Posłuchaj
16:41 CZWÓRKA Nie na zarty jagodzianka 16.07.2022.mp3 Jagodzianka - jak smakuje najlepsza i czy można zrobić ją w domu? (Nie na-żarty/Czwórka)

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Basia Starecka (dziennikarka kulinarna i autorka bloga Nakarmiona Starecka)

Data emisji: 16.07.2022 

Godzina emisji: 17.15

kul

Czytaj także

Jedzenie w sieci i kulinarna dyplomacja Michała Korkosza

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2022 11:14
Michał Korkosz od lat prowadzi Rozkosznego bloga kulinarnego. Ostatnio możemy go coraz częściej oglądać na YouTube'ie, gdzie dzieli się przepisami i wrażeniami z podróży. Warto wiedzieć, że jest internacjologiem i kulinarna dyplomacja nie jest mu obca. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Smaki dawnego Gdańska. Malarskie przepisy z XIX wieku przeniesione do współczesności

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2022 11:05
W 1858 roku w Gdańsku ukazała się książka kucharska autorstwa Marie Rosnack. Katarzyna Fiszer i Aleksandra Kucharska postanowiły uwspółcześnić tę publikację, ale nie odbierać jej historycznego ducha, którego odnajdziemy na malarskich fotografiach. 
rozwiń zwiń