Gość Jedynki wskazuje, że jesteśmy tak skonstruowani, że lubimy słone, słodkie i tłuste. - Myśmy ich zawsze poszukiwali, bo one były dla nas gwarancją przeżycia. Te instynkty zapewniały nam bezpieczeństwo - tłumaczy założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu i dodaje, że obecnie mamy do czynienia z "dramatyczną tendencją" związaną z tym, że żyjemy coraz szybciej i jemy coraz więcej wysoko przetworzonej żywności mającej coraz mniej substancji odżywczych.
Badania pokazują, że zwiększa się liczba dzieci cierpiących na nadwagę lub otyłość. Grzegorz Łapanowski wyjaśnia, żeby nie szukać winnych w koncernach produkujących wysoko przetworzoną żywność czy sklepikach szkolnych. - Najwięcej jesteśmy w stanie zrobić my sami. Jeśli nie damy dzieciom dobrego przykładu, nie nauczą się dobrze jeść - zaznacza rozmówca Sławy Bieńczyckiej i dodaje, że dobra dieta jest różnorodna, oparta głównie o warzywa i charakteryzuje się regularnością posiłków.
Co warto wykluczyć z diety? Dlaczego świetnym pomysłem jest wspólne-rodzinne gotowanie? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Sława Bieńczycka
Gość: Grzegorz Łapanowski (szef Food Lab Studio, założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu)
Godzina emisji: 10.20
kh/kk