X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Nauka

Ewolucja na żywo

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2008 11:26
Naukowcom udało się zaobserwować ewolucję w akcji. Co więcej, potrafią to powtórzyć.
Audio

 

Na co dzień, pałeczka okrężnicy, inaczej zwana bakterią koli, jest naszym dobrym przyjacielem – nie dość, że pomaga w trawieniu i produkcji witamin C, K oraz kilku z grupy B, to przydaje się do produkcji insuliny dla cukrzyków i co najważniejsze – jest niezastąpiona w badaniach genetycznych. Naukowcy znają ją na wylot, a jej krótki czas podziału – około 20 minut na jedno pokolenie – znacznie przyśpiesza wszelkie badania.

Najnowsze odkrycie dotyczące E. coli właśnie ujrzało światło dzienne na łamach najnowszego Proceedings of the National Academy of Science. Richard Lensky z Uniwersytetu w Michigan rozpoczął w 1988 roku eksperyment wydzielając 12 populacji pałeczki coli – wszystkie identyczne, wszystkie pochodzące od jednego osobnika. Przez dłuższy czas, a dokładnie przez około 30 tysięcy generacji, nie działo się zbyt wiele – wszystkie populacje, zgodnie z oczekiwaniami, rozwinęły większe rozmiary komórek i zdolność przyswajania glukozy, którą były karmione. Dopiero około 31 500 pokolenie okazało się być przełomowym – mniej więcej w tym momencie jedna z populacji zaczęła przyswajać cytryniany, które także dodawane były do pożywki. O tym, jak bardzo dramatyczna była to zmiana, niech świadczy fakt, że naukowcy odróżniają pałeczkę okrężnicy od innych podobnych bakterii właśnie na podstawie jej niezdolności do metabolizowania cytrynianów. Właściwie możemy mówić, że doszło do wyewoluowania nowego gatunku, a przypadkowa mutacja umożliwiła szczęśliwej populacji szybszy wzrost, czyli większą liczbę potomków, jednym słowem, pełen sukces ewolucyjny.

Gdyby konkurowała z innymi populacjami w naturalnym środowisku, w krótkim czasie przewaga ta doprowadziłaby najprawdopodobniej do wyeliminowania wszystkich konkurentów.
Co ciekawsze, Richard Lensky zamrażał przedstawicieli co pięćsetnego pokolenia, dzięki czemu może teraz powtórzyć cały proces. Okazuje się, że dana populacja nie była od początku „skazana na sukces”. Trzeba było sięgnąć do około 20 tysięcznej generacji, by wynik się powtórzył. Jakie stąd wnioski? Do mutacji, która pozwoliła na wykształcenie się tak skomplikowanej cechy, jaką jest metabolizowanie cytrynianów, doszło w około 31 500 pokoleniu. Nie byłaby ona jednak możliwa, gdyby nie zmiana w materiale genetycznym w około 20 000 generacji – zmiana, która właściwie nic nie zmieniła w organizmie, co więcej nie została nawet zauważona. Cała ta historia potwierdza tezę, że ewolucja nie jest procesem liniowym, ale „sztukuje z tego, co ma”, czyli tworzy nowe cechy na bazie wcześniejszych, często nie związanych ze sobą mutacji.

Iza Romanowska

Zobacz więcej na temat: witaminy
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Koniec ewolucji człowieka

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2008 12:19
Genetycy twierdzą, że ewolucja człowieka dobiega końca.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ewolucja działa wstecz

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2009 13:06
W którą stronę zmierza ewolucja człowieka?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Charles Darwin

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2009 14:11
Przeciętny Brytyjczyk patrzy w twarz Charlesa Darwina kilka razy dziennie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Koza jak jaszczurka

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2009 12:34
Na Majorce kilka tysięcy lat temu żyły energooszczędne kozy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Małpia gramatyka

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2009 12:53
Dziko żyjące koczkodany potrafią budować proste "zdania".
rozwiń zwiń