X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Muzyka

Woda, gramatura i czas – o tajemnicach dobrej herbaty

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2019 12:00
Herbata o smaku porzeczki, gruszki, a nawet… wędzonej kiełbasy. Do świata tego wyjątkowego, wywodzącego się ze starożytnych Chin, napoju zabiera nas Grzegorz Miszewski – pasjonat herbaty i kiper z dwunastoletnim doświadczeniem. 
Audio
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/norikko

Opowiadamy o świecie 663.jpg
Tipsy - marzenie każdego herbaciarza!

– Jak się okazuje, w przypadku bardzo wielu wysokogatunkowych herbat, np. zielonych czy białych, już pięć stopni jest w stanie zmienić jej smak. Ważne czynniki to także ilość wapnia w wodzie i jej pH – tłumaczy Grzegorz Miszewski. – Pijąc niektóre gatunki herbat, mogę zupełnie inaczej się czuć. Kiedy mam obniżony nastrój i dużo smutku w sobie, zaparzam sobie dobrą białą herbatę i jest mi lepiej – dodaje.

O tym, ile herbaty spożywamy rocznie i czy wiedza, na temat jej jakości, jest coraz większa wśród polskich konsumentów, dowiedzą się Państwo, słuchając załączonego nagrania.

***

Tytuł audycji: Do południa
Prowadzi: Marek Niedźwiecki
Autorka reportażuGabriela Darmetko
Data emisji: 17.06.2019
Godzina emisji: 10.25 

kr/gs

Czytaj także

Turniej kucharzy-artystów, czyli L'Art de la cuisine Martell 2019

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2019 11:50
– W ubiegłym tygodniu odbył się na zamku Ryn konkurs L'Art de la cuisine Martell. Tegoroczne kulinarne zadanie, które postawiono przed uczestnikami było brzmi niezwykle romantycznie: Kurczak Sielski w pejzażu polskiej kuchni regionalnej – mówi Katarzyna Pruchnicka. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Trochę wiosny w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2019 11:45
– Pomyślałam, że nie powinnam już mówić o warzywach korzeniowych, bo to kuchnia przednówkowa. Na nowalijki jeszcze chwilę poczekamy. Co więc jeść, by przywołać wiosnę na talerz? – pyta Katarzyna Pruchnicka.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Polska kuchnia historyczna

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2019 14:05
Jest takich kilku zapaleńców, jednocześnie profesjonalistów najwyższej próby, którzy od kilku lat dają nam posmakować tego, jak kiedyś jadano na dworach i w pałacach. 
rozwiń zwiń