Dr Michał Mularczyk i tajniki zdrowego odżywiania

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2022 14:00
Ostatnia audycja miała wyjątkowo praktyczny wymiar, zajęliśmy się w niej bowiem tematyką zdrowego odżywiania.
W najbliższej audycji porozmawiamy o wpływie jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie
W najbliższej audycji porozmawiamy o wpływie jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucieFoto: Pixabay.com

To niezwykle ważny temat, biorąc pod uwagę fakt, że żyjemy w świecie, w którym raczej nie mamy problemu z dostępem do zróżnicowanych produktów spożywczych, ale z drugiej strony - żywność jest wysoko przetworzona, pełna konserwantów, pestycydów i innych chemicznych dodatków. W dodatku duże znaczenie ma to, w jaki sposób komponujemy nasze posiłki.

Dlaczego nie powinno się łączyć jedzenia z piciem? Co pomaga strawić gluten? Czy istnieją warzywa szkodliwe dla naszego organizmu? W jaki sposób jeść? Gościem najbliższej "Drogi przez mąkę" będzie dr Michał Mularczyk – internista, dietetyk, kardiolog interwencyjny.

***

"Droga przez mąkę" to program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją. Autor programu, Łukasz Modelski, omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto pojawiają się recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie każdej audycji wybrzmiewa utwór muzyczny z krótkim omówieniem. Jest to muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór "pasujący" do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.

Prowadzący Łukasz Modelski to historyk sztuki i znawca średniowiecza. Przez większość życia zawodowego – redaktor. O sobie pisze tak:

Autor kilku zbiorów wywiadów. Z równą przyjemnością konsumuje posiłki i literaturę. Spośród różnych obszarów kultury najmniej rozumie kulturę fizyczną.

Posłuchaj
27:34 2022_02_20 11_00_59_PR2_Droga_przez_make.mp3 Dr Michał Mularczyk i tajniki zdrowego odżywiania (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

Zobacz także:

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: dr Michał Mularczyk (internista, dietetyk, kardiolog interwencyjny)

Data emisji: 20.02.2022

Godzina emisji: 11.00

Czytaj także

Frutti di mare - owoce morza pełne zdrowia

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2016 15:00
Krewetki, homary, kraby, ostrygi, ośmiornice – to najczęściej spożywane owoce morza. Jedni się nimi zajadają, a innych przeraża już sam ich wygląd. Warto się do nich przekonać, bo są prawdziwą skarbnicą elementów odżywczych i białka, a co więcej - cieszą się opinią silnego afrodyzjaku.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Najbardziej rozgrzewające produkty spożywcze

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2016 15:54
W chłodne dni szukamy różnych sposobów na ogrzanie się, ale nie musimy ograniczać się tylko do grubych swetrów i grzania przy kominku lub kaloryferze. W walce z chłodem pomoże nam nie tylko gorąca herbata, ale także pokarmy i przyprawy mające właściwości pobudzające krążenie krwi i przyspieszające produkcję ciepła w organizmie.
rozwiń zwiń