Serial "Historia kuchni polskiej". Jak dawniej smakowała Polska? Jak jadali nasi przodkowie? Jakie potrawy towarzyszyły Polakom podczas przełomowych momentów w historii naszego kraju? Odpowiedzi na te pytania przynosi nowy serial - "Historia kuchni polskiej". Możemy dowiedzieć się o tym, co jedli dawniej nasi rodacy oraz spróbować odtworzyć te potrawy. Prof. Jarosław Dumanowski zdradził w audycji "Droga przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia kulisy powstania tego dzieła. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska jedzenie żywność przepisy kulinarne historia Polski serial Dwójka Jarosław Dumanowski
Edward Wyznawca i Anglia w przeddzień normańskiego najazdu Gościem audycji z cyklu "Mediewanna" był prof. Jakub Morawiec z Uniwersytetu Śląskiego. Rozmawialiśmy w kilka dni po 981. rocznicy wstąpienia na tron ostatniego anglosaskiego króla Anglii i na kilkanaście przed rocznicą śmierci jego ojca – Aethelreda Bezradnego. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Anglia Uniwersytet Śląski w Katowicach Edward Wyznawca Dwójka
Hayao Miyazaki i rola jedzenia w jego animacjach Jak pokarm i określony sposób jego przetwarzania może uczłowieczać spożywającego lub wykluczać ze wspólnoty i pozbawiać atrybutów przypisywanych gatunkowi ludzkiemu? M.in. nad tym zastanawialiśmy się w tym wydaniu audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: kulinaria jedzenie Japonia Hayao Miyazaki Dwójka
Kuchnia słowacka i jej tożsamość Rocznica śmierci Janosika w Liptowskim Mikulaszu (17.03) oraz koniec sezonu na Chopoku to dobre preteksty do rozmowy o kuchni naszych południowych sąsiadów - Słowaków. Zobacz więcej na temat: jedzenie Słowacja Dwójka kulinaria kuchnia
Rodzinne fascynacje w kuchni Bohaterami audycji są bracia Niziowie. Mirosław jest architektem, rzeźbiarzem oraz mecenasem kultury, a Dariusz - twórcą hotelu, restauracji i ekologicznej winnicy. Zobacz więcej na temat: kulinaria jedzenie Dwójka gotowanie
Średniowieczny kanon lektur Wychodząc naprzeciw trwającym obecnie dyskusjom na temat kanonu lektur szkolnych, w audycji rozmawialiśmy o kanonie lektur w szkolnictwie średniowiecznym. Jakie to dzieła i których autorów czytano? Zobacz więcej na temat: średniowiecze lektury lektury szkolne Dwójka
Kultura Japonii w wersji kulinarnej Gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę" była profesor Ewa Pałasz-Rutkowska, autorka książki "Dzieje kultury japońskiej". Zobacz więcej na temat: Japonia kuchnia kuchnia japońska Dwójka
Rodrigo Díaz a jego wizerunek w "Pieśni o Cydzie" Gościem audycji z cyklu "Mediewanna" była Joanna Mendyk, autorka książki "Dwie twarze bohatera. Rodrigo Díaz a jego wizerunek w »Pieśni o Cydzie«". Zobacz więcej na temat: średniowiecze rycerz Hiszpania Rodrigo Díaz Dwójka Joanna Mendyk
"Kaprysy i zygzaki" Théophile'a Gautiera. XIX-wieczne felietony podróżnicze Ukazywały się w latach 1836-1851 na łamach wysokonakładowej prasy, potem autor wydał je w postaci książkowej. Teksty podróżnicze, opisujące wyprawy do Belgii i Holandii, fantazje na temat hinduskiej religii, sztuki i indyjskiego rzemiosła, utopijna wizja Paryża przyszłości. Zobacz więcej na temat: kulinaria podróże książki literatura Dwójka
Sushi master z dala od Japonii. Polskie i europejskie restauracje sushi Jak zostaje się w Polsce sushi masterem? Co należy do kanonu w tego rodzaju kuchni? Jakie miejsce zajmuje tu tradycja? Skąd brać odpowiedniej jakości ryby? Odpowiedzi na te pytania szukaliśmy w audycji z cyklu "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia japońska sushi ryby Dwójka
Czy Europa narodziła się w średniowieczu? Tematem tego wydania audycji "Mediewanna" była książka Jacquesa Le Goffa "Czy Europa narodziła się w średniowieczu?". Zobacz więcej na temat: Dwójka średniowiecze Europa
Bez masła nie ma dobrej kuchni Źródło przyjemności, smak wspomnień z dzieciństwa i tajny składnik udanych potraw. Sprawia, że wszystko smakuje lepiej. Zupy, sosy, desery obficie z niego korzystają. Nie bez powodu przez wielu jest uważane za jedno z najgenialniejszych kulinarnych odkryć. "Bez masła nie ma dobrej kuchni" - twierdzi Adriana Marczewska, szefowa kuchni, dziennikarka, autorka książki "Masło. Kulinarny odpowiednik miłości", o której rozmawiamy w "Drodze przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Dwójka
"Pieśń nad pieśniami" - księga Pisma Świętego i jeden z najpiękniejszych erotyków W tym wydaniu audycji "Mediewanna" mówiliśmy o najwcześniejszej wersji pieśni Salomona (X–XV w.), zatytułowanych "Vox dilecti mei" (Głos mojego ukochanego). Pretekstem do rozmowy była nagrana przez Ensemble Peregrina płyta "Vox dilecti mei". Zobacz więcej na temat: Biblia pieśni religijne pieśń miłość Dwójka
Filozofia Johna Locka oraz jej związki z jedzeniem i piciem Jakie miejsce w filozofii Johna Locka zajmuje ananas? O związkach jedzenia i picia z myślą Locka opowiedziała dr Karolina Rychter. Zobacz więcej na temat: filozofia Dwójka jedzenie
"Kodeks smakosza" - podręcznik gastronomii sprzed 200 lat Wydany w 1827 roku "Kodeks smakosza", kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia Horace'a Raissona to kompendium wiedzy na temat wystawnych posiłków. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia książki Dwójka
Ikonostas - sensacyjne odkrycie Instytutu Sztuki PAN Pracownicy Instytutu Sztuki Polskiej Akademii Nauk, z zespołu Katalogu Zabytków Sztuki w Polsce, odnaleźli na strychu cerkwi w Nowoberezowie duże fragmenty ikonostasu z XVII wieku. Zobacz więcej na temat: historia sztuki ikonopisarstwo dzieła sztuki cerkiew prawosławna IPN odkrycia i ciekawostki Aleksander Bruckner Dwójka
Izabela Kamińska o książce "Dzikie drożdże" Opowieść o cywilizacji, ludzkich odkryciach, polityce i wojnach, sztuce, popkulturze i naturze. Owoc podróży, rozmów z winiarzami, lektur i obejrzanych filmów. O książce "Dzikie drożdże" opowie w "Drodze przez mąkę" jej autorka - Izabela Kamińska. Zobacz więcej na temat: podróże literatura kulinaria
"Kodeks smakosza" - już 200 lat temu postulowano, by jeść sezonowo - To rzeczywiście jest zadziwiająco współczesne. Autor postuluje - i to jest bardzo mocny postulat - żeby jeść sezonowo. On podkreśla tę sezonowość, on mówi, co kiedy jest dobre, czyli robi to, co wielcy kucharze robili na końcu wieku XX czy nawet w pierwszej dekadzie wieku XXI - tak historyk Łukasz Modelski mówił w Dwójce o "Kodeksie smakosza", publikacji wydanej niemal 200 lat temu. Zobacz więcej na temat: Jakub Kukla Dwójka kulinaria kuchnia jedzenie literatura KULTURA