Polskie Radio
Section05
Łukasz Modelski

Królewskie potrawy prosto z Wawelu

Karp w sosie piwno-piernikowym, zupa migdałowa, raki w śmietanie, nalewka z kwiatów dzikiego bzu. Krewcy włoscy architekci wcinający łazanki, królowa Jadwiga z obwarzankiem, Bona Sforza z garnkiem zupy cebulowej i Zygmunt Stary z koszykiem pomarańczy. Pięćdziesiąt przepisów na dania kuchni polskiej oraz związane z nimi historie zawiera "Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna". Jej autor, Bartek Kieżun, był gościem "Drogi przez mąkę".
Zobacz więcej na temat:  jedzenie Wawel Dwójka Łukasz Modelski kulinaria Kraków

Tortellini, tagliatelle, fettuccine - skomplikowane dzieje makaronów

Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragu. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o "tradycyjnych" włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą? O książce "Historia makaronu w dziesięciu daniach" Luci Cesariego rozmawialiśmy w "Drodze przez mąkę" z Tessą Capponi-Borawską, italianistką.
Zobacz więcej na temat:  makaron Włochy Dwójka Łukasz Modelski