Wspólne gotowanie – budowanie więzi i pewności siebie Kuchnia to coś więcej niż tylko miejsce przygotowywania posiłków. To przestrzeń, w której kształtują się relacje rodzinne, buduje się pewność siebie, a także rodzą się wspomnienia, które pozostają z nami na całe życie. Wspólne gotowanie, zwłaszcza z dziećmi, ma ogromne znaczenie – pozwala na odkrywanie nowych umiejętności, tworzenie więzi i wzmacnianie poczucia własnej wartości. O tym kiedy warto rozpocząć z dzieckiem kulinarną przygodę w rozmowie z Katią Roman ze szkoły gotowania dla dzieci, gościni "Strefy rodzica" w Polskim Radiu Dzieciom. Zobacz więcej na temat: kulinaria rodzicielstwo wychowanie czas wolny radio dla rodziców DAB+ Podcast Strefa rodzica
Pora na kuchnię Orientu. Martyna Chomacka prezentuje najciekawsze smaki Azji - Dla mnie Azja była takim miejscem, gdzie odnalazłam siebie, kulinarnie i życiowo. Tam czułam się osadzona; kulinarnie to mój azymut - przyznaje Martyna Chomacka, autorka książki "zOrientuj się! Smaki Azji dla każdego". W radiowej Czwórce podróżniczka przedstawiła wybór najciekawszych smaków z tego kontynentu, nie ograniczając się do popularnej kuchni tajskiej czy japońskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Azja kulinaria kuchnie świata kuchnia kuchnia tajska kuchnia chińska
Dieta sportowców. Co jeść, żeby zwyciężać? Czy mięso jest niezbędne sportowcom i co jedzą piłkarze po meczu? Czy zwycięstwo zależy od diety? Z czego składało się menu starożytnych gladiatorów? O tym rozmawialiśmy w "Męskim gotowaniu". Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta aktywność fizyczna STYL ŻYCIA wegetarianizm zdrowie Jeremi Angowski
Kacper Salzman w Męskim gotowaniu. "Barbecue to nie grillowanie" Kacper Salzman to grillmaster, który w małym palcu ma najbardziej wyrafinowane metody przygotowywania pysznych mięsiw. W Czwórce opowiada o barbecue i zdradza, czym różni się ono od grillowania. Zobacz więcej na temat: Czwórka grill jedzenie Kamil Jasieński
Chleb. To z niego powstała sztuka kulinarna Zapach świeżo upieczonego chleba jest jednym z najpiękniejszych zapachów świata. Monika Walecka opowiedziała nam, gdzie szukała inspiracji do tworzenia pieczywa. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria chleb
Naleśniki czy leczo z ciecierzycą. Jak świadomie karmić dziecko? Żeby dobrze gotować, trzeba to kochać. Czy można nauczyć dziecko wspólnego przygotowywania posiłków, dobrze się bawić a jednocześnie tworzyć silne więzi? Mówiła o tym w "Strefie Rodzica" Agata Gwiazdowska - specjalistka żywienia, przedsiębiorcza mama, która podzieliła się ze Słuchaczami swoimi patentami na świadome i zdrowie żywienie dzieci. Zobacz więcej na temat: radio dla dzieci radio dla rodziców rodzicielstwo Strefa Rodzica dzieci komunikacja wychowanie rodzice zdrowie i dieta zdrowie dziecka
"Ojczysty - dodaj do ulubionych". Chłodnik, chołodziec czy zimnik? W cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych" zdradzamy tajemnice języka polskiego. Tym razem sprawdzamy, pod jakimi nazwami znany był chłodnik. Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski język ojczysty Martyna Matwiejuk Ojczysty - dodaj do ulubionych zupy chłodnik
Co robi antropolog kultury w kuchni? - Kiedy śledzi się same praktyki żywieniowe, to pojawia się wiele ciekawych rzeczy w obrębie całej kultury. Można wypatrzeć pewne tendencje i zależności między jedzeniem a zachowaniami ludzi - mówi prof. Urszula Jarecka, antropolog z Państwowej Akademii Nauk. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA jedzenie antropologia kulinaria Jakub Jamrozek
Jakie jagodzianki smakują najbardziej? Swój przepis zdradza szef kuchni Damian Kordas W całej Polsce obchodzone jest już - zarówno przez cukierników, jak i smakoszy - święto jagodzianki. Z tej okazji w studiu Jedynki pojawił się Damian Kordas, który zdradził naszym słuchaczom przepis na smakowite jagodzianki. Zobacz więcej na temat: Ula Kaczyńska Maciej Piotrowski kuchnia polska wypieki jagodzianka
Mięso z probówki już w sklepie. Czy to przyszłość naszego żywienia? Kalifornijska firma rozpoczęła sprzedaż mięsa wyhodowanego w laboratorium w sklepie detalicznym. To nowy sposób produkcji żywności, wielkie zadanie cywilizacyjne, co podkreśla Grzegorz Łapanowski. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Grzegorz Łapanowski mięso żywność rolnictwo
Polska mozaika kulinarna. Fenomen kuchni chłopskiej - Historia tradycyjnej kuchni polskiej jest bardzo apetyczna, ale coraz mniej o niej wiemy. Żeby spróbować ciekawych dań, wcale nie musimy wyjeżdżać bardzo daleko, bo kuchnia Polski jest bardzo zróżnicowana - przekonuje dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, badaczka kultury kulinarnej i autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria jedzenie kuchnia kuchnia polska tradycja Marta Zinkiewicz
Kuchnia dla wegan i wegetarian. Tofu w roli głównej Tofu w polskich pierogach, azjatyckich bowlach, śniadaniowej szakszuce, a nawet deserach - w książce "Totalnie tofu" Konrad Budzyk udowadnia, że tofu nie jest nudne, za to zdrowe, smaczne i tanie. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA dieta jedzenie kulinaria przepisy kulinarne kuchnia wegetariańska kuchnia chińska Kamil Jasieński
"Festiwal różowej zupy". W Wilnie święto chłodnika litewskiego Kolor różowy dominuje dziś w Wilnie. W mieście odbywa się bowiem "Festiwal różowej zupy" czyli chłodnika litewskiego. Jest to jedno z najważniejszych dań kuchni litewskiej. Litwini zupę tę nazywają "szaltibarszciai" czyli zimnym barszczem. Zobacz więcej na temat: Wilno Litwa chłodnik kulinaria kuchnia potrawy regionalne
Lokale gastronomiczne okiem Coocharza. Czy jest przepis na sukces w branży? Kuba Przeździecki, znany jako Coocharz, swoimi przepisami dzieli się w sieci. Gotuje w domu, ale ma też doświadczenie w branży gastronomicznej. W Czwórce zdradza, jak wybiera restauracje w nowym miejscu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar Jakub Przeździecki kuchnia gastronomia
Polacy "potrafią w pizzę". Dwie polskie pizzerie wśród najlepszych w Europie Dwie polskie pizzerie wśród najlepszych w Europie. Restauracja Zielona Górka z Pabianic zdobyła tytuł najlepszej pizzerii w Polsce. Wyróżniona została także warszawska restauracja Ciao a Tutti. Zobacz więcej na temat: pizza kulinaria kuchnia włoska
Polak to człowiek biesiadny. O majówkowym biesiadowaniu Maj to początek sezonu wspólnych biesiad, grillowania, wiosennych ognisk. Czy w byciu razem wokół suto zastawionego stołu chodzi tylko o jedzenie? W radiowej Jedynce z naszymi gośćmi rozmawialiśmy o tym, jak w Polsce - i w innych krajach europejskich - wygląda biesiadowanie. Zobacz więcej na temat: Martyna Podolska Tomasz Prange-Barczyński majówka grill jedzenie społeczeństwo
Vienio z przepisami na szparagi i na rap [WIDEO] O jedzeniu może mówić godzinami, bo wywołuje emocje, tak jak i muzyka. Jak przygotować szparagi, co jeść na wiosnę i gdzie najlepiej smakuje tapas - opowiada Vienio - raper i pasjonat gotowania. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria przepisy kulinarne grill hobby Vienio Kamil Jasieński hip-hop rap
Drożdże kontra zakwas. Chleb - jak i z czego najlepiej go wypiekać? Piekarstwo, podobnie jak wiele innych dziedzin życia, ewoluuje. Zmieniają się składniki czy sposoby wypieku. Mimo że obecnie w publikacjach nt. piekarstwa dominuje zakwas, to drożdże ciągle mają swoich fanów. Należy do nich Piotr Kucharski - autor książek o pieczeniu - który podzielił się w "Drodze przez mąkę" swoimi spostrzeżeniami na temat wypieków. Zobacz więcej na temat: Dwójka kulinaria jedzenie chleb wypieki Łukasz Modelski Piotr Kucharski