Pasty na lato W czwartkowym Poranku przetestujemy... pasty kanapkowe. Regularnie w wakacje nasz spec od kulinariów Błażej Prośniewski sprawdza różne letnie potrawy. Zobacz więcej na temat: Czwórka
Targ Śniadaniowy promuje ideę "slow food" - Targ jest miejscem spotkań lokalnych mieszkańców oraz okazją, żeby zjeść wspólne śniadanie. Coś, co jest normą w innych częściach Europy przenieśliśmy na nasz grunt - mówi Bianca Torossian, organizatorka Targu Śniadaniowego na Żoliborzu. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia gotowanie kuchnia polska kuchnia wegetariańska żywność
Zobacz ducha i posmakuj lody szczawiowe O ciekawych miejscach w Polsce, które można zobaczyć w ciągu długiego weekendu mówiła w "Lecie z Radiem” Jagoda Filipczuk, przewodnik z Warmii i Mazur oraz Leszek Horwat, dziennikarz i propagator lokalnej kuchni. Zobacz więcej na temat: Mazury turystyka Warmia Lato z Radiem 2013
Idziemy na Targ... Śniadaniowy! Sobotni "Hyde Par" zagości na Targu Śniadaniowym. Cykliczne wydarzenie łączy elementy targu, na którym producenci żywności mogą sprzedawać swoje ciasta, przetwory, ekologiczne mięso, warzywa, napoje, a jednocześnie jest miejscem promującym ideę slow foodu. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie przepisy kulinarne śniadanie targi
Carving - bo człowiek je oczami... Żyjemy w czasach, w których równie ważny co smak jest także wygląd potraw. Nic więc dziwnego, że szefowie kuchni i restauratorzy prześcigają się w pomysłach, które mają oczarować klientów. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie przepisy kulinarne
Przeterminowana żywność nadaje się do jedzenia Masz w szafce przeterminowany makaron albo kawę, której minęła data ważności? Teraz to żaden problem, bo zdaniem Belgijskiej Agencji Żywności przeterminowane jedzenie jak najbardziej nadaje się do spożycia. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie żywność
Musaka na Cykladach - Moje dzieci pytają się gdzie jedziemy na wakacje? Mówię, że do Grecji. "Znowu do Grecji?" narzekają. Jak będziecie znać wszystkie greckie wyspy to wtedy pojedziemy gdzieś indziej – obiecuje Teo Vafidis. Zobacz więcej na temat: Czwórka Grecja podróże Podróże z Czwórką wakacje wakacje 2013
Gdzie i co jeść w wielkim mieście? Jakie są obecnie trendy na rynku restauracyjnym w Polsce? Czym się kierujemy wybierając miejsce, w którym jemy? Czy lubimy jadać na mieście? Czy moda kieruje nami bardziej, niż smak? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
Jak się robi lody? Za oknem upał, więc my sprawdzimy jak w prosty sposób można się ochłodzić. W "Czwartym wymiarze" wybierzemy się do fabryki lodów, by krok po kroku sprawdzić jak one powstają. Zobacz więcej na temat: Czwórka
Dla ochłody lody o smaku... viagry Gdy na termometrze grubo ponad 30 stopni Celsjusza mało jest rzeczy, które pozwalają odetchnąć od upału. Sprawdzonym sposobem są lody. Wybór smaków, jakie oferują lodziarnie w Polsce i na świecie potrafi zaskoczyć swym bogactwem. Zobacz więcej na temat: pogoda
Studiuj kulinaria na ASP Akademia Sztuk Pięknych w Łodzi to pierwsza uczelnia w Polsce, gdzie można studiować projektowanie kulinariów. Zdaniem rektora uczelni taki kierunek to odpowiedź na światowe trendy. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Justyna Dżbik SZTUKA
Belgrad - fuzja kultur i smaków Chorwacja, czy Czarnogóra, to od kilku lat częste kierunki wakacyjnych wojaży Polaków. Serbia jednak wciąż, spośród krajów byłej Jugosławii, pozostaje dla nas miejscem nieodkrytym. Zobacz więcej na temat: Belgrad Czwórka podróże Podróże z Czwórką Serbia
Mężczyźni gotują impulsywnie, kobiety są dokładne Czy płeć ma wpływ na podejście do gotowania i kto tak naprawdę rządzi dziś w kuchni - odpowiada szef kuchni i pasjonat gotowania Tomasz Woźniak. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie psychologia
Kobieta kontra mężczyzna w kuchni O obiadowej porze będziemy rozmawiać o jedzeniu. W atmosferę pełną aromatów i smaków wprowadzi nas Laura Osęka, która o gotowaniu wie (prawie) wszystko. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
Dżem dobry i marchewkowy W wakacyjnym cyklu kulinarnym nasz reporter testuje Wasze przepisy. Tym razem przyszła pora na dżem marchewkowy. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Justyna Dżbik kuchnia włoska
Talerze to teraz nośniki Na smak potraw wpływają produkty, przyprawy, sposób gotowania. Nie bez znaczenia jest tu "ręka" szefa kuchni i jak się okazuje talerz, nośnik, na którym danie będzie podane. Zobacz więcej na temat: Czwórka
Dżem dobry, bo marchewkowy. Przepisy słuchaczy W czwartkowym poranku sprawdzimy jak się robi i jak smakuje dżem... z marchewek, bo zdaniem UE marchewka to owoc. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby Justyna Dżbik
Albania - kraj niezwykłych przysmaków Albania to kraj, który turyści dopiero odkrywają. Podobnie z tamtejszą kuchnią. Niewielu zna bowiem smak byrka, niezwykle popularnego ciasta, nadziewanego mięsem, szpinakiem, bądź serem. Zobacz więcej na temat: Albania Czwórka podróże Podróże z Czwórką wakacje wakacje 2013