Jak przygotować prawdziwy ramen? Znaczenie ramenu dla Japończyków

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2025 13:10
Kuchnia azjatycka, pomimo jej ogromnej popularności na naszym kontynencie, wciąż kryje wiele tajemnic i zagwozdek. Natomiast ramen zna każdy. Legendarna zupa jest już stałym elementem popkultury i można ją zjeść praktycznie w każdym zakątku świata. Na czym jednak polega jej fenomen i jakie ma on znaczenie dla Japończyków?
Dania kuchni azjatyckiej
Dania kuchni azjatyckiejFoto: Bored Photography/Shutterstock

Ramen to japońska adaptacja chińskiej zupy z makaronem pszennym. Po raz pierwszy pojawiła się w chińskiej dzielnicy Jokohamy na początku XX wieku. Od tego czasu danie to przeszło ogromną ewolucję - od prostego posiłku robotników po kulinarne dzieło sztuki, serwowane w wyspecjalizowanych ramen-ya. Obecnie w Japonii istnieje niezliczona liczba wariantów ramenu, a jego przygotowanie często wymaga wielu godzin pracy i mistrzowskich umiejętności.

Gościem Czwórki będzie Marcin Wojtasik - antropolog i socjolog zajmujący się kuchnią azjatycką. Przytoczy nam wiele ciekawostek na temat ramenu, ale też całej kuchni wschodniej. Poruszymy też temat kulturowej adaptacji wschodnich dań w Europie oraz dowiemy się, jak przygotować ramen w domu.

***

Na audycję z cyklu "Popołudniówa" w czwartek (24.07) o 12.00 zaprasza Kamil Jasieński

SG/k

Czytaj także

Udon. Prezent z Chin, który stał się przysmakiem w Japonii

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2020 10:00
Wedle przeprowadzonego wśród turystów rankingu najatrakcyjniejszych dań Japonii makaron udon zajął piąte miejsce po sushi, ramen, sashimi oraz tempurze.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kuchnia japońska - nie tylko sushi. Wiele ją łączy z kuchnią polską

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2023 13:00
Maori Murota przywołuje smaki z dzieciństwa spędzonego w Tokio i receptury, z których korzystały jej babcia i mama. Swoją książkę napisała jednak we Francji, gdzie zamieszkała na stałe. Okazuje się, że domową kuchnię japońską można odtworzyć z lokalnych, europejskich produktów. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Na czym polega fenomen japońskiej kultury?

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2024 22:05
Wojciech Grabowski - człowiek, który japońską kulturę zna od podszewki. Jest autorem książki "Zrozumieć ramen", opowiadającej o najpopularniejszym daniu Kraju Kwitnącej Wiśni, a w planach ma stworzenie kolejnej pozycji o tym państwie. Na antenie Czwórki zdradził wiele nieznanych faktów o Japonii i jej intrygującej kulturze.
rozwiń zwiń