Jak przygotować idealną kawę w domu?

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2025 13:01
Dobra kawa to kwestia nie tylko doboru ziaren, a całego procesu przygotowania. Jednak wcale nie potrzeba ekspresu prosto z Włoch, który kosztuje fortunę - wystarczy znać odpowiednią metodę. W "Poranku Czwórki" Joanna Szataniak, zajmująca się trenowaniem baristów, opowiedziała o tym, jak za każdym razem przygotować aromatyczną i smaczną kawę.
Jak przygotować dobrą kawę?
Jak przygotować dobrą kawę?Foto: Shutterstock

Jak twierdzi Joanna Szataniak, nie ma jednoznacznej odpowiedzi, czym tak naprawdę jest dobra kawa. Jednak przywiązując uwagę do każdego etapu przygotowania kawy, możemy wydobyć jej pełen potencjał. Aby napój zachwycił podniebienia, trzeba najpierw dobrać odpowiednie ziarna - jednak to dopiero początek.


Posłuchaj audycji "Poranek Czwórki" z Joanną Szataniak


Jak przygotować dobrą kawę?

- Przede wszystkim trzeba zacząć od tego, żeby mieć dobre ziarna, które można zakupić w wielu lokalnych kawiarniach czy palarniach - tłumaczy gościni Czwórki. Obecnie znalezienie lokalnej palarni ziaren, szczególnie w dużych miastach, nie jest żadnym problemem.

Jak twierdzi Joanna Szataniak, polskie palarnie są na bardzo wysokim poziomie. - Jak już mamy tę kawę, to potrzebny nam jest młynek, żeby tę kawę zmielić. Nic nie da nam tak pięknego zapachu, jak właśnie świeżo zmielona kawa. Musimy pamiętać o tym, że 98% naszego napoju to jest woda. Musi być dobrej jakości, nie może być zbyt twarda, żeby nie wpływało to negatywnie na smak naszej kawy - zaznacza rozmówczyni Dominiki Płonki.



Ostatnim, ale równie istotnym etapem jest dobranie odpowiedniego sposobu zaparzenia. Możliwości jest wiele, zaczynając od tradycyjnego ekspresu ciśnieniowego czy automatycznego, który za nas zmieli ziarna, kończąc na alternatywnych metodach, takich jak chemex, french press, drip czy parzenie w kawiarce. 


Trzy fale kawy

Historia kawy jest podzielona na trzy okresy, tak zwane fale. W każdym z nich podejście do przygotowywania i spożywania tego napoju było zupełnie inne. Pierwsza fala przypada mniej więcej na połowę XIX wieku. Wtedy kawa przestaje być dobrem luksusowym, a dostęp do niej jest coraz powszechniejszy. - Pijemy ją w domu, ale nie zwracamy uwagi na jakość ani na to, w jaki sposób jest zaparzona - tłumaczy ekspertka od kawy.

- Druga fala kawowa to już jest rozwój tego, co mamy w filiżance, jak kawa wygląda - mówi Joanna Szataniak. Bardzo ważnym elementem jest także marketing. To właśnie wtedy, w drugiej połowie XX wieku, masowo zaczęły pojawiać się sieciowe kawiarnie, a samo spożywanie kawy stało się elementem stylu życia.


Zobacz także:


Trzecia fala pojawiła się około 2000 roku i trwa do dziś. Charakteryzuje się dużym przywiązaniem do jakości i pochodzenia samego produktu, a także do całego procesu produkcyjnego: od pozyskiwania ziaren aż po zmielenie. - Chcemy pić kawę dobrej jakości, zastanawiamy się nad tym, kto jest autorem mieszanki, jak wygląda plantacja. Coraz więcej czynników pobocznych ma ogromne znaczenie dla konsumenta - wyjaśnia gościni audycji.

***

Tytuł audycji: "Poranek Czwórki"

Prowadzi: Dominika Płonka

Gościni: Joanna Szataniak (@pani_od_kawy)

Data emisji: 24.07.2025

Godzina: 9.11

kajz/k

Czytaj także

Dobre wieści dla kawoszy. Kofeina uruchamia w komórkach mechanizm długowieczności

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2025 06:00
Kofeina aktywuje kluczowy mechanizm komórkowy AMPK, który pomaga komórkom radzić sobie z brakiem energii i stresem. To odkrycie może tłumaczyć, dlaczego picie kawy wiąże się z lepszym zdrowiem i dłuższym życiem.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak do września zgubić kilka kilogramów? Odpowiada Paulina Ihnatowicz

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2025 11:01
Lody, gofry, mrożona kawa - latem łatwo zatracić się w jedzeniu słodkich przekąsek, a potem wskazanie na wadze zaskakuje. Razem z Pauliną Ihnatowicz rozmawialiśmy w Czwórce o letnich sposobach na odchudzanie, a także o tym, co i jak jeść, żeby potem czuć się dobrze.
rozwiń zwiń