Podlasie - historia, kultura i tradycja w jednym miejscu

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2021 13:38
Jak wygląda wazon zwany siwakiem, jak smakuje buza albo kumpiak i gdzie rosną najlepsze pomidory na świecie? - Podlasie wciąż jest niedoceniane przez turystów, a jest pełne perełek - mówił Wojciech Koronkiewicz autor książki "Podlasie zdrowo zakręcone. Podróż po krainie niezwykłych ludzi i zapomnianych smaków".
Zabudowania w jednej z niewielkich podlaskich miejscowościzdjęcie ilustracyjne
Zabudowania w jednej z niewielkich podlaskich miejscowości/zdjęcie ilustracyjneFoto: Fotokon/shutterstock.com

- Po mojej pierwszej książce "Z Matką Boską na rowerze" siostra powiedziała: napisz coś fajnego i wesołego, na przykład o tym, gdzie na Podlasiu można dobrze zjeść. Zacząłem pisać taką książkę, ale totalnie mi to nie wychodziło - wspominał gość Czwórki. - Potem spotkałem Urszulę Arter z Wojewódzkiego Urzędu Marszałkowskiego, która poradziła mi, by napisać o podlaskich producentach żywności - wspominał Wojciech Koronkiewicz. - Wsiadłem do samochodu i pojechałem, by spróbować podlaskich smaków. 

Książka "Podlasie zdrowo zakręcone", podobnie jak pierwsze wydawnictwo Wojciecha Koronkiewicza, powstawała w czasie pandemii. - To zadecydowało o ich ostatecznym kształcie. Bo wszyscy wybierają się w wakacje czy ferie nad i tak oblężone polskie morze i tam stawiają parawany, albo spędzają godziny w korkach na Zakopiance. A Podlasie wciąż jest nieodkryte - podkreślał gość Czwórki. - To cudowna kraina pełna kolorowych cerkiewek, świętych źródełek czy turystycznych szlaków - opowiadał. 

Podczas swoich podlaskich wojaży Wojciech Koronkiewicz poznał m.in. smak tamtejszego regionalnego napoju o nazwie buza, wytwarzanego na bazie kaszy jaglanej. To, jak opowiadał, podlaska odpowiedź na cudowny napój Galów, czyli Asteriksa i Obeliksa. - Pijesz i od razu dostajesz energii - mówił Wojciech Koronkiewicz. - Albo kumpiak, czyli wędzona szynka wieprzowa z nogą, wędzona i suszona na strychach - wymieniał. 

Posłuchaj
14:02 czwórka podlasie 29 grudzień 2021 08_15_21.mp3 O urokach Podlasia i tamtejszych przysmakach regionalnych opowiada Wojciech Koronkiewicz (Pierwsze słyszę/Czwórka) 

Do tradycyjnych podlaskich specjałów należy także m.in. ser koryciński. W swojej książce Wojciech Koronkiewicz rozmawiał z producentami tego przysmaku. - To ser zaskakujący. Gdy ludzie go próbują, opowiadają o tym potem przez wiele dni, to ser, obok którego nie można przejść obojętnie - opowiadał gość Czwórki. A do spożywania posiłków z pewnością przydadzą się podlaskie drewniane łyżki, z których producentem - prawdopodobnie ostatnim - spotkał się gość Czwórki. - On struga te łyżki od 49 lat i nie ma serca, by podnosić ich cenę. Jednak po prostu spada na nie popyt, więc mamy poczucie, że świat się powoli zmienia i coś powoli się kończy. W tym ta tradycja - opowiadał Wojciech Koronkiewicz. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość Czwórki: Wojciech Koronkiewicz autor książki "Podlasie zdrowo zakręcone. Podróż po krainie niezwykłych ludzi i zapomnianych smaków"

Data emisji: 29.12.2021

Godzina emisji: 8.15

kd

Czytaj także

Zamki, plaże i podziemne miasta - dokąd wybrać się na weekend?

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2021 13:44
- Ciężko jest opisać całą naszą Polskę tylko w stu rozdziałach - tłumaczyła Katarzyna Węgrzyn, autorka bloga i książki "Gdzie w Polsce na weekend?". - Mamy m.in. podziemne miasto, wykute w murach, ale także ciekawe i nowoczesne parki rozrywki i piękne zamki. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Piechotą ze Świnoujścia na Hel. "Podróż pełna niespodzianek"

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2021 12:02
Ewa Zwolska, czyli blogerka "Mewa w locie" zakończyła właśnie wyprawę ze Świnoujścia do Helu. - Po drodze przeżyłam m.in. sztorm - opowiadała w Czwórce. 
rozwiń zwiń