Hashimoto. "Z tą chorobą możesz iść przez życie"

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2020 19:20
- Najgorszy w tej chorobie jest moment, kiedy zdajesz sobie sprawę, że nie będziesz mieć co jeść. Przebieg Hashimoto ściśle zależy od diety. Wiele rzeczy musimy z niej wykluczyć i wtedy pojawia się strach, że w całym zabieganiu nie damy rady podporządkować się rygorowi - opowiada Beata Abramczyk, autorka książki "Hashimoto. Droga do uzdrowienia siebie".
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: absolutimages/shutterstock.com

Zobacz także
czwórka strefa prywatna dziurska 16.01.2020 1200.jpg
Hashimoto i SIBO - można z nimi żyć fajnie i zdrowo

Nie lekceważ codziennego zmęczenia

U Beaty Abramczyk chorobę zdiagnozowano w 2012 roku. - Ta choroba dotyka tarczycy, która odpowiada za cały metabolizm organizmu, więc jej objawy mogą być różne - wyjaśnia. - Stany obniżonego nastroju, osłabienie, zwiększone odczucie zimna, bóle mięśni, rozdrażnienie, bezsenność, sucha skóra, wypadające włosy. To są dolegliwości, z którymi większość z nas mierzy się na co dzień, dlatego zdarza się, że długo ignorujemy te symptomy.

Posłuchaj
18:37 [CZWORKA]Dajesz rade 25 listopad 2020 hashimoto.mp3 Jak żyć z hashimoto? (Dajesz radę/Czwórka)

Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedzenia żywności wywołującej stany zapalne. Rozwiązaniem jest przekonanie naszego układu odpornościowego, że jesteśmy bezpieczni. Hashimoto oznacza konieczność zatrzymania się, przyjrzenia się sobie od nowa i wprowadzenia w życiu fundamentalnych zmian. - Wyniki badań informują o tym, co dzieje się z naszym organizmem, ale nie są naszym przeznaczeniem - przekonuje gość Czwórki.

Czytaj także
szczęście wolność kobieta 1200.jpg
Jak przyciągać dobre rzeczy? Trochę o filozofii szczęścia

Posłuchaj matki natury

Osoby z Hashimoto muszą przestrzegać odpowiedniej diety, która zmienia się w zależności od pory roku. - Obserwuj naturę i działaj zgodnie z jej rytmem. Zmiany wprowadzaj krok po kroku, dostosowując się do otoczenia. Matka natura wskaże Ci i nauczy Cię cyklicznych przeobrażeń, tak jak modyfikuje każdą z czterech pór roku: wiosnę, lato, jesień i zimę. W trakcie każdej z nich Twój organizm działa inaczej, inne są Twoje nastroje, potrzeby, odczucia i energia - podpowiada rozmówczyni Marty Hoppe.

Posłuchaj także:

Sprawdź
mrozowska monika 1200.jpg
Monika Mrozowska radzi jak gotować, by nie marnować

Jesienią i zimą postaw na zupy

Na przełomie jesieni i zimy Abramczyk radzi, by jeść posiłki ciepłe. - Zupy, kasze, dania jednogarnkowe, kiszonki, cebula, czosnek, kurkuma, imbir, zioła, napary i herbatki ziołowe. To wszystko powinno zawierać się w naszej codziennej diecie. Przyroda zwalnia i powoli przygotowuje się na nadejścia zimy, a my, działając w harmonii z nią, dbajmy o siebie jak najlepiej - dodaje. 

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Marta Hoppe

Gość: Beata Abramczyk (autorka książki "Hashimoto. Droga do uzdrowienia siebie" i "Hashimoto. Cztery pory roku")

Data emisji: 25.11.2020

Godz. emisji: 14.09

kul


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Smaczna "kranówka" to nie oksymoron

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2020 15:20
Woda z kranu powinna charakteryzować się neutralnym smakiem. Często jednak bywa inaczej i to na skutek różnych okoliczności. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak przestać zajadać stres? "Poznaj źródło problemu"

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2020 20:37
W sytuacjach stresowych niektórzy nie są w stanie nic przełknąć inni natomiast nie mogą pohamować apetytu. Od czego to zależy i co tak naprawdę chce osiągnąć nasz mózg "żądając" od nas jedzenia?
rozwiń zwiń