Owady - alternatywne źródło białka?

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2021 16:20
- Potrzebujemy dużo białka, a hodowla owadów jest ekologiczna. Owady zajmują mało przestrzeni życiowej, a w porównaniu z hodowlą krów czy trzody chlewnej nie potrzebują zbyt dużo paszy i wody - mówi Krzysztof Smarzyński, prezes Koła Naukowego Technologów Żywności.  
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/nicemyphoto

owady street food 1200.jpg
Jedzenie owadów uratuje naszą planetę?

Jak przewidują eksperci, do 2050 roku rolnictwo będzie musiało zaspokoić potrzeby żywieniowe 10 mld ludzi. Biorąc pod uwagę dewastację gruntów rolnych i niedobory wody, jednym z rozwiązań wydają się być alternatywne źródła białka. Z nieoczekiwaną pomocą mogą przyjść owady. Mączkę ze świerszczy i możliwości jej wykorzystania w kuchni badają obecnie studenci Koła Naukowego Technologów Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.


Posłuchaj
04:35 Czwórka/Stacja Nauka - mączka z owadów 27.04. 2021.mp3 Z młodymi naukowcami rozmawiamy o alternatywnych źródłach białka - jednym z nich może być mączka z owadów (Stacja Nauka/Czwórka)

shutterstock krowa 1200.jpg
Dieta bezmięsna ratuje ćwierć miliona zwierząt rocznie

Jak mówią studenci, na świecie zjada się około dwóch tysięcy różnych gatunków owadów, takich jak szarańcza, koniki polne, osy czy ważki. Każdy owad cechuje się innymi wartościami odżywczymi. Okazuje się, że nasze świerszcze mają dużo magnezu, cynku, wapnia i to właśnie z nich poznańscy studenci postanowili stworzyć mączkę, której właściwości badają w kolejnych daniach z jej dodatkiem. Na jej bazie powstały już ciasteczka, makaron, pasztet i chleb bezglutenowy. - Im większy dodatek mączki, tym większa zawartość białka - opowiada Krzysztof Smarzyński. - Według mnie potrawy mają smak nieco ziemisty, lekko drzewny, niektórzy zaś określają go jako przyjemnie orzechowy.

Sprawdź także:

Wiele osób może mieć obawy, żeby sięgnąć po tego typu rozwiązania. Jednak bez względu na gust testerów młodzi badacze są przekonani, że mączka z owadów to przyszłość. - Coraz częściej ludzie odchodzą od produktów mięsnych i szukają alternatywy. Uważam, że będą tacy, którzy będą chcieli skusić się na produkty, które zawierają owady. W porównaniu do hodowli wieprzowiny i wołowiny hodowla owadów jest bardziej humanitarna - mówi Paulina Sarwak, studentka Technologii Żywności. - Mączka ze świerszczy jest też produktem bezglutenowym, więc może być istotna dla osób na diecie bezglutenowej, które często cierpią na niedobór białka.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał przygotował: Szymon Majchrzak

Data emisji: 27.04.2021

Godzina emisji: 12.33

aw/kd

Czytaj także

Jambalaya - smakuje najlepiej przy nowoorleańskim jazzie

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2020 07:33
Jambalaya to potrawa prosto z amerykańskiej Luizjany. Przypomina trochę gulasz lub gęstą zupę, a żeby ją przygotować potrzeba kilku odmian mięsa lub owoców morza, warzyw, przypraw, bulionu i długo gotowanej zasmażki. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Mięso z konopi? Czy to przyszłość?

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2020 10:37
Dobra wiadomość dla wegetarian - firma z Nowej Zelandii opracowała roślinny zamiennik mięsa. Dodatkowo ma zawierać więcej białka niż to prawdziwe.
rozwiń zwiń