X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

"Agnieszka Osiecka? Nie była slow food"

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2017 12:20
- Do jedzenia, jak i do życia, Agnieszka Osiecka podchodziła pragmatycznie. Mało jest w jej tekstach opowieści o tym, jak to danie natchnęło ją do tworzenia albo zmieniło jej życie. Raczej była "barowa" i "na szybko" - opowiada dziennikarka i pisarka Karolina Feldberg-Sendecka.
Audio
  • Jaka była Agnieszka Osiecka "od kuchni"? (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Agnieszka Osiecka - była kwintesencją poezji, a wszystko czego się dotknęła zamieniało się w piosenkę.  Napisała blisko dwa tysiące znakomitych utworów śpiewanych przez gwiazdy polskiej estrady
Agnieszka Osiecka - była kwintesencją poezji, a wszystko czego się dotknęła zamieniało się w piosenkę. Napisała blisko dwa tysiące znakomitych utworów śpiewanych przez gwiazdy polskiej estradyFoto: PAP/CAF/Witold Rozmysłowicz

Karolina Feldberg-Sendecka Kalina Jędrusik bardzo denerwowała się, że Osiecka zamiast pisać o miłości wprost, pisze o jakiś jarzynach i zwierzętach.Tymczasem to właśnie ona jako pierwsza wprowadziła wątki kulinarne do piosenek

O dobrze zaopatrzonym bufecie napisała w piosence "Niech żyje bal". Dewolaje "serwowała" w "Piosence o okularnikach", a aromatyczną jaśminowa herbatę ukryła w tytule tekstu o Agacie. Zdarzyło się też tak, że jedzenie uratowało jej życie. - Młoda Agnieszka postanowiła popełnić samobójstwo. Wtedy usłyszała, że mama woła ją na zupę. Postanowiła upewnić się o jaką zupę chodzi. Okazało się, że o pomoidorową. To było jej ulubione danie więc wolała je zjeść niż ze sobą skończyć - opowiada autorka książki "Koleżanka. Wspomnienia o Agnieszce Osieckiej".

O jakich związkach międzyludzkich Osiecka mówiła, że są jak "sztuczny miód"? Jak smakowało dzieciństwo poetki piosenki? I dlaczego w jej domu na stole królowała herbata? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji, w której prezentujemy także archiwalne fragmenty wywiadów z Agnieszką Osiecką.

***

Czytaj także
leopold tyrmand 1200 pap.jpg
Leopold Tyrmand. "Kelner z przypadku"

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Karolina Feldberg-Sendecka (autorka książki "Koleżanka. Wspomnienia o Agnieszce Osieckiej")

Data audycji: 12.03.2017

Godzina audycji: 15.10

kul/jsz

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kamila Szczawińska. Modelka, która miesza w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2016 10:00
- Kuchnia na dobre stała się moim domem, kiedy na świecie pojawiły się dzieci. Zaczęłam przywiązywać wagę do tego, co i jak jemy - opowiada modelka Kamila Szczawińska, która swoje kulinarne doświadczenia opisała w książce "Kuchnia dla całej rodziny".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Lucyna Ćwierczakiewiczowa - kulinarna gwiazda XIX wieku

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2017 17:00
Znana z ciętego języka i uszczypliwych uwag, w teatrach zajadała się czekoladkami i kąśliwie komentowała grę aktorów. - Lucyna Ćwierczakiewiczowa jako pierwsza zaczęła uczyć Polaków gotować. Gdyby żyła dziś, byłaby królową internetu - mówi dziennikarka i blogerka Monika Kucia.
rozwiń zwiń