Bracia Kellogg - prekursorzy dietetyków, twórcy płatków śniadaniowych

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2020 21:10
Stworzyli sanatorium, w którym leczyli ludzi winogronami, popularności przysporzyły im płatki, a ich kontrowersyjną lewatywę wspominano w filmie. To im zawdzięczamy też płatki kukurydziane. Kim byli bracia Kellogg?
Audio
  • Bracia Kellogg - pionierzy zdrowego odżywiania. Promowali weganizm, zanim to było modne (Sztuka jedzenia/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Glow Images/East News

Pierwsi coachowie zdrowia i prekursorzy diet

Nazwę marki Kellogg’s większość z nas zna dobrze, choć płatki kukurydziane tej firmy trudno znaleźć w polskich sklepach. Nie wszyscy wiedzą jednak, jak ważna postać – a zasadzie postaci – za nimi stoją. John Harvey Kellogg i Will Keith Kellogg byli na przełomie XIX i XX wieku prawdziwymi celebrytami, prekursorami dzisiejszych dietetyków, trenerów i "coachów zdrowia". Dzięki ich eksperymentom kulinarnym nasze śniadanie wygląda dziś zupełnie inaczej niż w XIX wieku.

Kelloggom zawdzięczamy masło orzechowe i płatki

- Druga połowa XIX wieku była czasem rewolucji kulinarnych. To w tamtym czasie powstał pierwowzór granoli, a sami bracia Kellogg wynaleźli słynne płatki kukurydziane, pracowali nad masłem orzechowym, kawą zbożową i sojowym substytutem mięsa. To oni zrewolucjonizowali współczesne śniadania, namawiając do rezygnowania z jajek i smażonego mięsa na rzecz warzyw i płatków śniadaniowych - Natalia Mętrak-Ruda, doktor kulturoznawstwa, autorka bloga "Przeszłość od kuchni".

Dieta winogronowa i jogurtowe lewatywy

John Harvey Kellogg był twórcą ogromnego sanatorium w Battle Creek w stanie Michigan. Miał własną elektrownię, hodowlę zwierzą i pola uprawne. Bywała tam lotniczka Emilia Eckhart, milioner Ford, politycy i cała śmietaka ówczesnego społeczeństwa. Dbanie o zdrowie było wtedy bardzo modne. Jednym z ważnych elementów proponowanych kuracji – oprócz ćwiczeń na świeżym powietrzu i hydroterapii – było zdrowe odżywianie (w tym m.in. pomysły nieco kontrowersyjne jak jogurtowa lewatywa i dieta złożona z samych winogron).

Zdrowy styl życia domeną amerykańskiej socjety

- W sanatorium zajmowali się leczeniem zamożnych Amerykanów, którzy chcieli podreperować swoje zdrowie. Bracia byli jednymi z pierwszych propagatorów diety wegetariańskiej, która w tamtym czasie uważana była za nieciekawą i niesmaczną, kojarzącą się ze szpitalnym menu. To właśnie Kelloggowie, eksperymentując z kuchnią bezmięsną, stworzyli produkt, bez którego wielu nie wyobraża sobie dziś rozpoczęcia dnia - płatki kukurydziane - opowiadała. 

Historię braci Kellogg w latach 90. na duży ekran przeniósł Alan Parker w filmie pt. "Droga do Wellville".


Więcej na temat historii prekursorów zdrowego odżywiania w rozmowie z Natalią Mętrak-Rudą. 

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Natalia Mętrak-Ruda – doktor kulturoznawstwa, autorka bloga "Przeszłość od kuchni"

Data emisji: 29.03.2020

Godzina emisji: 13.05

ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Grafologia. Charakter pisma jest jak odcisk palca

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2016 16:06
- W piśmie wyrażamy siebie i naszą osobowość. Co ciekawe, kiedy my się zmieniamy, rozwijamy, nasz charakter pisma ewoluuje wraz z nami - tłumaczyła dr Zuzanna Górska-Kanabus.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Masło z larw - czy to przyszłość?

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2020 11:55
Badania nad tłuszczem z owadów trwają od lat. To może być świetne rozwiązanie dla naszej planety, ale czy dla nas? O to zapytaliśmy dietetyka. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dr Marcin Równicki o pasji do świata bakterii

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2020 13:47
Marcin Równicki jest mikrobiologiem i doktorem w Kolegium Międzywydziałowych Indywidualnych Studiów Matematyczno-Przyrodniczych na Uniwersytecie Warszawskim. W swojej pracy naukowej zajmuje się poszukiwaniem nowych celów molekularnych oraz związków o potencjale antybakteryjnym.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Doktor Anna Łosiak - polska naukowiec badająca gwiezdny pył

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2020 11:07
Doktor Anna Łosiak jest geologiem planetarnym. Bada kratery uderzeniowe i procesy zachodzące na powierzchni Marsa. W czasie, kiedy rozmawialiśmy z Anną na ziemię będzie spadał pył pochodzący z meteorytów.
rozwiń zwiń